Upptäck vandringslederna i Arjeplogsfjällen

Kuvat

  • Fotografi på utsikten över Guijaure i Arjeplogsfjällen
    Guijaure

Arjeplogsfjällen i sydvästra delen av Norrbottens län har mycket att erbjuda alla typer av vandrare. Här finns enklare vandringar bland lågfjäll som i till exempel Pieljekaise nationalpark. Men också mera utmanande strapatser där det krävs karta och kompass och där du sällan träffar på andra vandrare.

Med hjälp av Maria Söderberg, en veteran inom vandring i Arjeplogsfjällen, har vi nu utökat beskrivningarna i text och bild för flera av Arjeplogslederna i Naturkartan.

VÄLKOMMEN ATT upptäcka ARJEPLOGSFJÄLLEN via Naturkartan – och i verkligheten!

Guijaure-Verdejaure (26 km, 1-2 dagars vandring)

Leden går över två broar och upp längs en bergskam. Dalgången Smuolevágge bjuder på mycket ögonfröjd. Ledstarten i Guijaure är en av de vackraste platserna i Arjeplogs fjällvärld, med en långsmal sjö mellan två fjäll.

Jurun-Vuoggatjålme (27 km, 1-2 dagars vandring ≈ 8-9 timmar)

Här följer man den vackra och livfulla Seldutjåhkå. Leden är sannolikt mycket gammal, på flera träd finns både ledmarkeringar från förr. Här finns renvaktarstugor och vid Örnberget finns rester av ett fjällhemman från 1880-talet. Under andra världskriget fanns en telegrafist från norska motståndsrörelsen stationerad här.

Ruonekjåhkå-Laisstugan-Nasafjäll (48 km, 2-3 dagars vandring ≈ 16 timmar)

Det här är en unik ledsträcka i de svenska fjällen, med få vandrare och en vacker, majestätisk utblick mot höga fjäll och två dalgångar. Vandringen sker mellan Skellefteälven och Laisälven.

Silvervägen-Mavas (29 km, 5-7 timmar)

Vandringen mot Mávasjávrre börjar direkt på kalfjället. Leden, som sällan är helt snöfri, löper i lätt kuperad terräng svagt uppför åt nordost. Vandringen till Mávasjávrre tar en dag för dig som är något snabbare, annars två dagar. Dela gärna upp vandringen med en tältnatt.

Silvervägen-Seldutvágge (6 km, 3-4 timmar)

Den här korta vandringen till Seldutvágge startar i Vuoggatjålme i anslutning till en uppställningsplats för bilar och husvagnar. Efter ca 2,5 km kommer man till sträckans högsta punkt, Bänoklippo där du hittar ett vindskydd med utsikt över sjön Vuoggatjålmejávrre. Om du vill vandra vidare efter 6 km, kan du fortsätta på anslutande leden till Jurun eller till Vuoggatjålme.

Silvervägen/Guoledisjávrre-Guijaure-Vuoggatjålme (52 km, 2-3 dagar)

En del beskriver den här vandringen som ett ”mini-Padjelanta”, andra som en unik tur i de svenska fjällen där du knappt möter någon annan vandrare.

Västra Laisvall-länsgränsen Västerbotten (23 km, 2 dagar ≈ ca 8 timmar)

Till stora delar lättvandrad terräng med fjällbjörkskog med sankmark på flera ställen (utifrån regnmängd). Leden är bitvis svår att hitta och det finns inga övernattningsstugor. Men en fascinerande sträcka! Den stora behållningen är björkskogens växlingar som är som vackrast under hösten.

Ota yhteyttä

Sähköpostiosoite

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Norrbottens Naturkarta

Norrbottens Naturkarta

Avaa tämä sovelluksessa