Vandring

Västra Laisvall-länsgränsen Västerbotten

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 23.0 km
  • Tid 8 tim

Åtgärder

Beskrivning

Leden startar väster om Laisan, som är en del av Laisälven. Det finns inget företag som erbjuder båtskjuts över Laisan, men du kan fråga dig fram hos lokalbefolkningen. Det finns en båtkaj vid Laisvallby.

Leden börjar bakom en hundgård på en tomt. Här finns en skylt som pekar mot Ammarnäs. Du vandrar först i flack terräng i vacker tallskog och följer spänger över myrar. Sedan bär det av uppåt i drygt två kilometer. I sydväst ligger fjället Niebsurte 918 m ö.h. Björkskogen är tät och örtrik. Svaipa sameby har sina marker här och det finns flera renvaktarstugor längs leden. Leden sammanfaller delvis med fyrhjulingspår som nyttjas av renskötare och jägare. Det är ett flackt lågfjällandskap med stora gräsytor, enris och mycket gamla björkar. Vandringen är lättsam, men har våta partier och ibland syns ledmarkeringarna dåligt, så följ med på karta eller gps. Leden går nära Laisdalens fjällurskogs naturreservat som är 10 mil långt, och beläget på båda sidor om Laisälven.

Snart bär det av ned mot Dellikälven/Dielliekjuhka. Den sju mil långa älven mynnar ut i Laisälven och är populär inte minst bland flugfiskare. Nära älven kan marken vara sank. Leden tar dig över två hängbroar. Nu väntar en stigning på 4 kilometer i frodig terräng. När du har fjället Stuor-Buölliemvárdduo 942 m ö.h. nära på din södra sida öppnar sig landskapet. Det breda Björkfjället utgör fond och vyerna är storslagna. Nu är det bara att knata på i 10 kilometer i den öppna, trädlösa terrängen, med små sjöar och sankmarker. Ledmarkeringarna behöver rustas och här finns inga rastskydd eller övernattningsstugor. Samtidigt är det en fascinerande sträcka och man kan nästan vara säker på att inte träffa på en enda annan vandrare. Den stora behållningen är björkskogens växlingar. Därmed rekommenderas en höstvandring, som dessutom är myggfri.

Efter gränsen mot Västerbotten finns en led till Ammarnäs som är drygt 22 kilometer. Länsgränsen markeras med skylt.

Tid: En dag för själva sträckan, men logistiken innebär minst två dagars vandring.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Utflyktsguide: Niebsurte (Arjeplogs kommun, 2015)

Underlag

Till stora delar lättvandrad terräng med fjällbjörkskog. Sankmark på flera ställen, men detta varierar beroende på regnmängd. Leden är bitvis svår att hitta.

Kommunikationer

Det går buss från Arjeplog till Laisvallby. Från byn krävs det sedan båtskjuts över Laisan för att nå ledstarten på västra sidan av vattendraget. Den andra startpunkten för sträckan ligger i Ammarnäs i Västerbotten. Från Ammarnäs är det drygt 22 km till länsgränsen.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Arjeplog Taxi, +46 (0)961-303 50, bokning@arjeplogtaxi.se
Arjeplog Laplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen