Vandring

Silvervägen-Seldutvágge

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.0 km
  • Tid 4 tim

Åtgärder

Beskrivning

Den här korta vandringen till Seldutvágge har en anonym början. Leden startar i Vuoggatjålme i anslutning till en uppställningsplats för bilar och husvagnar. Platsen används dock enbart vintertid och två bommar utesluter parkering sommartid.

Vandringen börjar i tät fjällbjörkskog. Längs leden växer bland annat nordisk stormhatt och smörbollar. Efter cirka 1 kilometer passeras en större myr vid höjden Várdalassto. Tittar man riktigt noga kan man se den kärrlevande arten sileshår. Efter ytterligare 1,5 kilometer kommer sträckans högsta punkt vid Bänoklippo, där det är fint att rasta vid vindskyddet som har utsikt över sjön Vuoggatjålmejávrre.

Sedan bär det av nedför. Närmare Seldutvágge tätnar växtligheten och marken blir mer sank. Strax hörs forsen och du ser ett vackert beläget vindskydd med eldstad och dass. Seldutvágges vatten gör en lång resa från gränsområdet mot Norge. Längre nordost slingrar sig vattnet i ett deltalandskap. Vattnet glimmar i grönt eftersom det kommer från glaciärer. Älven ingår i Skellefteälvens avrinningsområde. För den som vill fortsätta vandringen är det bara att ta stegen över den 35 meter långa balkbron med älven brusande under fötterna. På klipporna växer en del vilda blommor. I vinden håller blåklocka och fibblor emot.

Om du önskar vandra vidare – i stället för att gå tillbaka på samma stig – kan du fortsätta längs den anslutande leden till Jurun eller till Vuoggatjålme.

Tid: 3–4 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Lättvandrad terräng med fjällbjörk. Blöta partier ned mot älven Seldutjåhkå.

Kommunikationer

Det går buss från Arjeplog till Polcirkeln (hållplats vid väg 95, Silvervägen). Därifrån är det cirka 3 kilometer till ledstarten i Vuoggatjålme.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Arjeplog Taxi, +46 (0)961-303 50, bokning@arjeplogtaxi.se
Arjeplog Laplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen