Vandring

Adolfström-länsgränsen, Kungsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 32.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Större delen av vandringen går över lågfjäll. Det kan vara lämpligt att dela upp sträckan i två etapper. I Bäverholmen går det att övernatta inomhus, men resten av sträckan kräver tillgång till tält. Rävfallsstugan i Västerbotten är den närmaste övernattningsstugan efter Bäverholmen.

Stigen är lättvandrad och följer till en början sjön Yraft genom tallskogen fram till Bäverholmen. Det går också att ta båt från Adolfström till Bäverholmen. Då förkortas vandringen med 8 kilometer. Båttransport bokas hos Niklas Söderberg +46 (0)70-674 42 17, +46 (0)961-230 18.

Efter bron och raststugan vid Bádasjuhka börjar ett långt och utdraget motlut genom fjällbjörkskogen upp mot kalfjället. Stigen är bitvis blöt då den passerar över backmyrar. I vissa partier korsas leden av en fyrhjulingsväg och en vinterled. Resten av sträckan fram till länsgränsen är lättvandrad och relativt flack. Stigen löper både genom partier med fjällbjörkskog och på kalt lågfjäll. Vid Sjnulttjie finns en raststuga.

Några kilometer innan raststugan i Sjnulttjie går stigen in i fågelskyddsområdet Tjålmejaure. Här råder tillfälligt tillträdesförbud från den 9 maj till 14 augusti. Det är dock tillåtet att vandra längs Kungsleden under vissa förutsättningar. Hundar ska var kopplade och man får inte avvika från leden annat än vid markerade rastplatser.

Den sista två kilometrarna av sträckan stiger leden successivt upp till länsgränsen på Björkfjällets sluttning, drygt 900 meter över havet. Marken är torr och lättvandrad, och utsikten vacker.

Det finns bra tältplatser och gott om vatten längs sträckan.

Olika avstånd: Adolfström-Bäverholmen 8 km Adolfström-Sjnulttjie raststuga 23 km, 8–10 timmar

Tid: Totalt 12-14 timmar, förslagsvis två etapper

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Underlag

Mestadels lättvandrad stig. En hel del spänger längs sträckan.

Kommunikationer

Du tar dig till Adolfström med bil eller buss. Det finns dagliga bussförbindelser mellan Arjeplog och Adolfström och en parkering vid hamnen i Adolfström.

Länstrafiken Norrbottens webbplats Båttransport: Niklas Söderberg, +46 (0)70-674 42 17, +46 (0)961-230 18

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Norrbottens Naturkarta

Norrbottens Naturkarta

Öppna detta i appen