Vandring

Abisko-Abiskojaure, Kungsleden och Nordkalottleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 14.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Kungsleden är Sveriges äldsta och mest kända vandringsled. Den sträcker sig från Abisko till Hemavan.

Leden följer till en början Abiskojåkkas imponerande kanjon, som så småningom övergår i en mer stillsamt flytande jokk genom frodig fjällbjörkskog. Du har de så kallade Abiskoalperna i blickfånget hela sträckan. Stigen är bred och lättvandrad, och det är ofta många vandrare här. Strax efter bron över Nissunjohka finns en rast- och tältplats. Det är den enda platsen där det är tillåtet att tälta i nationalparken, förutom vid Abisko Turiststation och vid Abiskojaurestugorna.

När det är drygt tre kilometer kvar till Abiskojaurestugorna övergår jokken i sjön Ábeskojávri. För att komma till Abiskojaurestugorna lämnar du Kungsleden och passerar över Kamajåkka via en hängbro. Den som har tält men inte vill tälta vid stugorna, fortsätter några kilometer till längs Kungsleden för att komma utanför nationalparken. Hela vandringsetappen går i Abisko nationalpark.

Tid: 4-5 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Lättvandrad stig och partier med spänger.

Kommunikationer

Abisko ligger cirka 10 mil från Kiruna. Det går både bilväg (E10) och järnväg hit. Närmaste tågstationen heter Abisko turiststation. Från den är det gångavstånd till Kungsledsportalen, turiststationen och naturum Abisko. I nationalparken finns flera andra leder.

Länstrafiken Norrbottens webbplats Vy Tågs webbplats SJ:s webbplats Kiruna Lapplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen