Vandring

Kebnekaise fjällstation-Nikkaluokta

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 19.0 km

Åtgärder

Aktuellt

7 juli 2023:Längs leden Nikkaluokta-Kebnekaise fjällstation har leden tidigare eroderat av höga flöden. Länsstyrelsen har på platsen byggt tillfälliga spångar på de mest påverkade platserna. I dagsläget är sträckan lätt att gå men vandrare kan räkna med lite blötare vandring än normalt under regnperioder. Framtida åtgärder för att förbättra denna ledsträcka är under utredning.

26 juni 2023: Problem med framkomligheten: En del av leden har eroderat på grund av höga vattenflöden. Framkomligheten är därför begränsat tills vidare. Berörd sträcka är cirka tre kilometer från Nikkaluokta, strax innan bron över Čievrrajohka. Länsstyrelsen arbetar på att lösa problemet så fort som möjligt.

Beskrivning

Vandringen börjar på kalfjället, men ganska snart får du återse den frodiga fjällbjörkskogen. Passa på att vända dig om då och då för att njuta av Kebnekaisemassivets skönhet.

Efter en kilometer från Kebnekaise Fjällstation kommer du till en hängbro över Darfáljohkas kanjon. Här finns torrdass och möjlighet att hitta tältplats. Jokkens vatten är grumligt av stenpartiklar och mineraler från Kebnekaisemassivets glaciärer. Längre ner i dalen bildar glaciärslammet deltat i den turkosblå sjön Láddjujávri. Efter Darfáljohka vandrar du i svag nedförsbacke vidare ner i fjällbjörkskogen. Stigen är stenig och kan därför upplevas lite besvärlig. Förutom Kungsleden-vandrare möter du många vandrare som har bestigningen av Kebnekaises högsta topp i siktet.

Efter 8 kilometer når du en plats där båten angör, den övre båtlänningen. Härifrån går det att korta vandringen med 6 kilometer genom att ta båttransporten över Láddjujávri. Juni till september går båten dagligen enligt tidtabell och turen tar 20–30 minuter. Där båten angör den nedre båtlänningen finns en restaurang och boende (Enoks). Härifrån är utsikten enastående över glaciärsjön, med Kebnekaisemassivet i blickfånget. Om du väljer att vandra istället för att ta båten väntar en småkuperad och delvis stenig stig längs Láddjujávri.

Den återstående vandringen till Nikkaluokta är lätt och går längs en bred stig. När det är ungefär 3 kilometer kvar till Nikkaluokta kommer du till hängbron över Ĉievrrajohka som är en fin plats att rasta vid.

Det finns bra tältplatser längs i stort sett hela sträckan.

I Nikkaluokta finns boende, restaurang och en liten butik hos Nikkaluokta Sarri.

Tid: 5-6 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Leden är relativt lättvandrad, med stenigare partier mellan Tarfalabron och nedre båtlänningen.

Kommunikationer

Nikkaluokta ligger cirka 7 mil från Kiruna. Det går bilväg och enklast tar du dig hit med buss, om du inte kör bil.

Hörvalls Trafik trafikerar busslinjen. För mer information, se Nikkaluoktaexpressens webbplats.

Båttransport över Láddjujávri

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen