Vandring

Sitojaure-Aktse, Kungsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Etappen börjar med en båttur över sjöarna Gasskájaure och Gåbddåjávrre. Båtskjuts bokas hos Sitojaure båttransport, +46 (0)73-079 96 03 eller +46 (0)70-277 66 88. Vandrare som kommer söderifrån bör ringa och boka plats senast då de startar i Aktse. Det saknas helt mobiltäckning vid båtplatsen i Svijnne. Från 2021 finns det inga roddbåtar på sträckan.

Från båtbryggan och raststugan i Svijnne är vandringen lätt. Leden går genom fjällbjörkskog och över myrar längs spänger. Strax före den branta stigningen upp mot kalfjället passerar du en bäck. Fyll gärna vatten här, det är ont om vatten den kommande sträckan över fjället. Vid vandringens högsta punkt har du utsikt över Rapadalen (Ráhpavuobme), glaciärsjön Laitaure och den berömda Skierffeklippan. Vill du bestiga Skierffe finns det en stig mot klippan, markerad med en träskylt. Men observera att hundar inte får följa med, eftersom stigen delvis går i Sarek nationalpark. Nedstigningen mot Aktse är brant och går genom fjällbjörkskog som så småningom blandas upp med granar. Aktsestugorna ligger vid en slåtteräng.

Det är ont om tältplatser på kalfjället eftersom tillgången till vatten är begränsad. Det går att hitta tältplatser i skogen ner mot Aktsestugorna och vid avtaget mot Skierffe. Närmare Svijnne är området nära Mártevárásj lämpligt för tältning.

Tid: 4–5 timmar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

En hel del spänger över myrmarker den första biten av leden från bryggan vid Svijnne. Brant och ansträngande stigning upp till kalfjället och även brant backe ned till Aktsestugorna.

Kommunikationer

Båttransport: Sitojaure båttransport, +46 (0)73-079 96 03, +46 (0)70-277 66 88

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner