Vandring

Saltoluokta-Sitojaure, Kungsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 19.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Från Saltoluokta fjällstation bär det brant uppför genom tallskog. Det finns flera parallella stigar och stigförgreningar. Det är lätt att gå fel, så var uppmärksam på ledmarkeringarna som utgörs av skyltar och orange färgmarkeringar på träd och stenar. Efter 1 kilometer tar en stig av mot sjön Bietsávrre åt höger i vandringsriktningen. Efter 500 meter viker ytterligare en stig av mot höger och ravinen Áhusjgårsså. Håll till vänster och följ skyltningen för Kungsleden förbi dessa avtag så kommer du rätt.

Då kalfjället nås blir leden flackare och löper på lättvandrad hedmark. Utsikten mot Lulep Gierkav och sjön Langas är vacker. Ungefär halvvägs till Sitojaurestugorna i den breda dalgången ligger raststugan Autsutjvagge. Vandringen avslutas med en svag nedstigning till Sitojaurestugorna, de sista kilometrarna i björkskog.

Du hittar tältplatser längs hela vandringssträckan.

Tid: 6-8 timmar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Mycket lättgången ledsträcka. Stigningen från Saltoluokta fjällstation upp till kalfället och dalgången Ávtsusjvágge är dock ganska brant. Väl uppe på kalfjället vandrar du på relativt flack hedmark och längs rullstensåsar.

Kommunikationer

Du tar dig med bil eller buss till Kebnats vid stora vägen mellan Gällivare och Ritsem Det finns dagliga bussförbindelser under säsong och en bilparkering i Kebnats. Från Kebnats går det dagliga båtturer över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Båten M/S Langas (Svenska Turistföreningens webbplats)

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner