Vandring

Jäckvik-Adolfström, Kungsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 22.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Vandringen passerar genom nationalparken Pieljekaise. Sträckan kan delas upp i två etapper för den som vill. Leden utgår från en parkering och går genom örtrik fjällbjörkskog uppför fjället Pieljekaises nordsluttning. Efter knappt 3 kilometer passerar leden en öppen raststuga. Stigen är välmarkerad och lättvandrad, förutom vid passage av en mindre jokk strax efter att kalfjället har nåtts. Det är inte mycket vatten i jokken, men stränderna är blockiga. Vandringens högsta punkt nås, drygt 800 meter över havet, och därefter leder stigen in i nationalparken. Då kalfjället har övergått i fjällbjörkskog passerar leden Pieljekaisestugan där det går att övernatta. Nyckel till övernattningsrummet lånas genom Jäkkviks Livs, +46 (0)961-210 50, eller Handelsboden i Adolfström. Ett rum i stugan är öppet för dagbesök.

Leden ner mot sjön Luvtávrre och södra nationalparksgränsen är välmarkerad, men bitvis stenig och brant. Den sista biten ner till Adolfström är lättvandrad genom fjällbjörkskog och består de sista kilometerna av en grusväg. Det finns tältmöjligheter på kalfjället, i sluttningen ner mot Luvtávvre och vid bron vid nämnda sjö. I Adolfström finns det olika typer av boende, se Arjeplogs destinationswebbplats.

Olika avstånd: Jäckvik-Pieljekaisestugan 8 km, 3–4 timmar Pieljekaisestugan-Adolfström 14 km, 4–6 timmar

Tid: En till två etapper, totalt 7–10 timmar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Underlag

Mestadels lättvandrad stig, förutom vid nedstigningen från Pieljekaisestugan till södra nationalparksgränsen där stigen bitvis är stenig och brant.

Kommunikationer

Du tar dig till Jäckvik och Adolfström med bil eller buss. Det finns dagliga bussförbindelser mellan Arjeplog och Jäckvik, samt mellan Arjeplog och Adolfström under säsong. Det finns en parkering vid ledstarten i Jäckvik och vid hamnen i Adolfström.

Länstrafiken Norrbottens webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner