Vandring

Kvikkjokk-Piteälven, Kungsleden

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 34.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Söder om Kvikkjokk är Kungsleden inte lika välbesökt. Det finns inte heller samma system av övernattningsstugor som längre norrut, så tält måste bäras med vid flerdagsturer. Leden passerar dock några stugor och flera mindre samhällen med logi på väg mot Hemavan, så det finns möjlighet att sova inomhus några nätter för den som vill. Du vandrar på lågfjäll med avbrott för områden med frodig björkskog och fjällnära skog med inslag av barrträd. Sträckan börjar med en båtfärd på 3 kilometer över sjön Sakkat från Kvikkjokk till Mallenjarka. Information om båttransport finns på Båttrafik i Kvikkjokk och Kvikkjokk turism. Det finns inga roddbåtar.

Efter båtturen fortsätter leden uppför genom granurskog som övergår i fjällbjörkskog. Vid Tsielekjåhkå strax innan kalfjället ligger en raststuga som sköts av Svenska Turistföreningen. Här kan det vara lämpligt att rasta. Den fortsatta sträckan över kalfjället är mycket lättvandrad och har vacker utsikt. Du följer ravinen Suoŋergårsså och passerar den markanta klippväggen Goabddábakte. Vid passet efter ravinen viker en kryssmarkerad vinterled av från Kungsleden ner mot samevistet Parka. Här är det lätt att hamna fel. Kungsledenvandraren fortsätter längs stigen som följer fjällsluttningen västerut. Sista biten av vandringen går i fjällbjörkskog med inslag av sankmarker och tallskog. Vid sjön Gistojávrátj ungefär 1,5 kilometer från Piteälven viker en stig av mot den obebodda byn Västerfjäll. Se upp så du inte tar av söderut mot byn, utan fortsätter åt sydväst längs Kungsleden.

Sträckan är lämplig att dela upp i två etapper. Det finns gott om tältplatser med tillgång till vatten på kalfjället mellan Tsielekjåhkå och Fálesjåhkå. Däremot finns det inga stugor för övernattning längs sträckan.

Olika avstånd: Kvikkjokk-Tsielekjåhkå 15 km, 5–7 timmar Tsielekjåhkå-Piteälven 19 km, 7–9 timmar

Tid: Totalt 12–16 timmar, förslagsvis uppdelat på två etapper

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Mestadels lättvandrad stig, särskilt på kalfjället. Backen ner från Goabddápakte till Fálesjåhkå är dock bitvis ganska brant. Ett småkuperat och stenigt parti finns vid passagen av renstängslet vid Ruovddejavrré. Många spänger längs sträckan.

Kommunikationer

Du tar dig till Kvikkjokk med bil eller buss. Det finns dagliga bussförbindelser mellan Jokkmokk och Kvikkjokk under säsong. Vid ledstarten finns en parkering.

Länstrafiken Norrbottens webbplats Båttrafik i Kvikkjokk

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Norrbottens Naturkarta

Norrbottens Naturkarta

Öppna detta i appen