Att röra sig fritt i naturen är en unik möjlighet. Så lätt gör du allemansrätt!

Images

Allemansrätten är förutsättning för den fantastiska möjlighet som gör att vi kan vi röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp samt övernatta i tält nästan var som helst i naturen. Den tillhör oss alla och välkomnar både den erfarna vandraren med kängor och den som föredrar sneakers. Det är helt enkelt en gåva - oavsett aktivitet gör naturen oss gott.

Allemansrätten innebär både rättigheter och skyldigheter och bygger på ett gemensamt ansvar som vi utövar när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor. Genom att vara medvetna om vad som är lämpligt att göra i naturen och ta reda på hur vi bör agera vid olika aktiviteter, under olika årstider och på olika platser tar vi hand om och värnar allemansrätten. Då blir det också enkelt att göra rätt!

Vissa saker bör du tänka på beroende på vad du vill göra. Till exempel när du cyklar, tältar, eldar, klättrar eller plockar blommor. Under vissa tider på året måste vi vara extra försiktiga för att skydda vilda djur, särskilt när de får sina ungar. Vissa aktiviteter som är tillåtna enligt allemansrätten kan påverka känsliga områden extra mycket under vissa perioder. För vissa områden kan det också finnas specifika regler.

Så länge vi utövar allemansrätt, finns det gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige.

Mer information finner du på naturvårdsverket.se

Contact

Email address

Eva-Lena Larsdotter

eva-lena.larsdotter@kalmar.se

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app