Culture

Smultronställe Broborg

Culture

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

I fjärran syns mast och segel. Ett skepp är på väg från Östersjön in mot hamnen i Uppsala. Från höjden där borgen ligger har man god utsikt och kan övervaka både vattnet och landsvägen som går längs åsen lite längre bort. Året är 450 e Kr och Broborg är en plats full av liv och rörelse.

Idag finns bara stenhögar kvar efter Upplands största fornborg. Platsen ligger på en höjd, 50 m ö h och av vattnet som band samman Uppsala med Östersjön finns bara den lilla Storån kvar. En stig leder dig från parkeringen och upp till toppen av kullen. Här möts du av mängder av stora stenbumlingar som en gång utgjorde borgens murar. Man slås av vilket enormt arbete det måste ha varit att bygga borgen. Idag växer träd på kullens sluttningar, men på flera ställen får du vacker utsikt över omgivande slätter.

Stigen går genom en fårhage upp till borgen. I själva borgen och på vägen upp till borgen är det mycket stenigt. Stigen genom hagen är mer lättgången. Några informationsskyltar längs vägen berättar om förglasade stenar i muren och en magisk källa.

Broborg är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Parkering, uppmärkt stig med informationsskyltar.

Activities And Facilities

  • Culture Culture
  • Smultronställe Smultronställe

Accessibility

  • Near parking Near parking
  • Near Public Transport Near Public Transport

Facts

Förvaltare: Upplandsstiftelsen, Knivsta kommun och Länsstyrelsen

Communications

Ta länsbussen som går från Knivsta mot Rimbo och kliv av vid hållplats Stenbybro östra. Härifrån är det drygt 1,2 km fram till Broborg.

Directions

Kör väg 77 från Knivsta. Efter ca 11 km, alldeles innan Husby Långhundra, svänger du vänster där det står skyltat mot Fornborg. Efter 1,2 km ligger Broborgs parkering på höger sida.

Contact

Email address

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app