Järfällas naturpärlor

Gåseborg

Järfällas naturpärlor

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Gåseborg måste ha Järfällas vackraste utsikt. Uppifrån berget syns Mälarens fjärdar och öar. Kombinera det med den stora fornborgen samt den artrika skogen och vi har ett av kommunens mest spektakulära utflyktsmål.

Gåseborg är en imponerande fornborg. Den byggdes under folkvandringstiden (år 400-550) och skyddade befolkningen vid Mälaren mot fientliga angrepp. Idag erbjuder borggården en fin grillplats med rum för stora picknicksällskap.

Söder om Gåseborg, i branten ner mot sjön, växer intressanta växter som sårläka och trolldruva. Trolldruvan är oätlig och därför en druva som endast duger åt trollen. Sårläkan användes förr för att få sår att läka ihop.

Berget här är rikt på kalk, och den höga luftfuktigheten vid vattnet gör att ovanliga mossor växer här. Här finns till exempel guldlockmossa, klippfrullania och grov baronmossa.

Spår efter jättar?

Söder om fornborgen ligger Gåsberget som bjuder på fin vy över Mälaren. Fortsätter du 500 meter söderut längs berget kan du hitta två halvmeterbreda jättegrytor. De ligger cirka 50 meter upp från stranden. Jättegrytor är djupa gropar i berget som skapats när inlandsisen smälte bort. Förr i tiden trodde man att det var grytor som jättarna använt.

Både från Gåseborg och Gåsberget kan den som är fågelintresserad se flyttfåglar dra förbi på våren och hösten. Namnet Gåsberget syftar troligtvis på gässen som flyger förbi. På sommaren kan du spana ut över vattnet för att få syn på fiskgjusen som jagar efter fisk. Fiskgjusen är Sveriges tredje största rovfågel.

Området vid Gåseborg är ett Natura 2000-område. I sådana områden finns natur eller arter som är särskilt värda att skydda ur ett europeiskt perspektiv.

Activities And Facilities

  • Firesite Firesite
  • Järfällas naturpärlor Järfällas naturpärlor
  • Shelter Shelter
  • Viewpoint Viewpoint

Directions

Du kan cykla till Hummelmora, Sandvik och Gåseborg via Vattenverksvägen och några av de mindre vägarna i området. Närmaste busshållplats är Sandviksskolan. Därifrån kan du följa motionsspåret ner mot Hummelmora och Sandvik. Om du kommer med bil finns det en parkeringsplats vid Vattenverksvägen/Sandviks gårds väg.

Contact

Address

Telefon: 08-580 285 00

Email address

Järfälla kommuns servicecenter

[email protected]

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews