Recreation area

Södergarn-Fågelöudde friluftsområde

Recreation area

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Stora myrstackar, badplatser och ovanliga svampar. Norr om Elfviksvägen ligger Södergarn och Fågelöudde. I Södergarn har berggrunden inslag av en ovanlig bergart, grönsten. Det gör att flera ovanliga växter trivs här.

Området är genomkorsat av spår, leder och ridstigar. I norr finns två badplatser vid Askrikefjärden. Den större, Fågelöudde, med brygga, hopptorn, utegym och sommarkiosk. Den mindre, Södergarnsbadet, med brygga.

Delar av skogarna är vildvuxna men här finns också gallrade, öppna strövskogar och det går att hitta riktigt stora och fina ekar. Många stigar ligger nära vatten och är lätta att gå, om än kuperade. Utmärkande för området är också många stora myrstackar. Här växer mycket blåbär och svamp.

Nära Södergarns kursgård finns ett fint vindskydd med grillplats. Strax intill ligger en björkäng, Södergarnsängen, som sköts på traditionellt sätt med fagning på våren och slåtter med lie. I närheten ligger ytterligare en äng där det växer ekar.

Activities And Facilities

  • Recreation area Recreation area

Accessibility

  • Near parking Near parking
  • Near Public Transport Near Public Transport

Parking

Parkeringsplatser längs Elfviksvägen vid infarten till Södergarnsvägen, infart Furutorpsvägen och vid Elfviks gård. Stor parkeringsplats vid Fågelöuddes badplats. Juni-augusti är det tillåtet att parkera vid Handelsbankens anläggning vid Södergarn.

Communications

God cykelväg från Ropsten mot Elfvik. Buss 204 från Ropsten mot Elfvik, flera hållplatser längs med Elfviksvägen.

Directions

Friluftsområdet ligger på Lidingös nordöstra, norr om Elfviksvägen.

Contact

Address

Kontakta oss för frågor om Lidingös natur.

Email address

Jerker Idestam-Almquist

[email protected]

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users or to the responsible manager.

Reviews