National Park

Dalby Söderskog, Nationalpark

National Park

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Nationalparken Dalby Söderskog bildades 1918 för att bevara vad man då beskrev som en sydsvensk lövskog.

Nationalparken är som allra vackrast på våren. En konsert av fågelsång och mattor av vitsippor, gulsippor och hålnunneört möter vandraren när våren kommer i april. Tiden då trädens löv ännu inte skuggar har den rikaste blomningen. Underbart är kort, när träden står gröna är blomningen över och skogsbingel tar över på marken.

Sveriges minsta nationalpark är värd ett besök även i sommarens täta grönska. I det dunkla ljuset under trädkronorna hittar man lugn och tystnad mitt i det skånska slättlandskapet. På vintern träder det karga trädlandskapet fram som en grafisk bild i vitt, grått och svart.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • National Park National Park

Parking

Det finns en större parkering i den södra delen av nationalparken – du når den enklast om du följer skyltar mot Dalby Söderskog från Norrevångsvägen.

Directions

Dalby hage med nationalparken Dalby Söderskog och reservatet Dalby Norreskog ligger en mil öster om Lund i utkanten av Dalby. Parkeringen ligger i nationalparkens södra del och nås via en avfart från väg 102 mellan Lund och Dalby. Det går utmärkt att cykla till nationalparken från Lund på cykelväg eller via Hardeberga. Närmaste busshållplats är Dalby Söderskog vid parkeringsplatsen. Det går också att nå parken från Dalby busstation, varifrån det är en promenad på 1,5 km till nationalparken. Se Skånetrafikens hemsida nedan för tidtabeller. Man kan också nå nationalparken från Skrylleområdet via Skryllestigen (3,5 km, röd markering). Den utgår från Skryllegården, busshållplats Skrylle-gården.

Regulations

Inom nationalparken gäller speciella regler. Här är de viktigaste reglerna för dig som besöker nationalparken. Fullständiga föreskrifter finns på separat skylt vid varje entré.

  • Det är förbjudet att rida, cykla eller framföra motordrivet fordon
  • Man får inte göra upp eld eller tälta
  • Hundar måste hållas kopplade
  • Man får inte bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller döda träd
  • Det är förbjudet att plocka blommor, vedlevande svampar eller samla in insekter

Contact

Email address

skane@lansstyrelsen.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app