Kommun

Lidingö

Lidingö, en grön oas strax utanför Stockholm, erbjuder en fantastisk blandning av natur och stadsmiljö. Med sina skogar, parker, kustlinjer och historiska platser är Lidingö en idealisk destination för vandringsentusiaster. Här finns flera vandringsleder som tar dig genom några av de mest natursköna och fridfulla platserna i regionen.

En av de mest populära vandringslederna på Lidingö är Lidingöleden. Denna led sträcker sig över hela ön och erbjuder en varierad vandringsupplevelse genom skogar, över ängar och längs kustlinjer. Leden är cirka 30 kilometer lång och kan delas upp i flera etapper. Under vandringen passerar du genom natursköna områden som Kottlasjön, Ekholmsnäs och Grönsta. Lidingöleden är väl markerad och erbjuder flera rastplatser där du kan stanna och njuta av naturen.

För den som vill uppleva mer av Lidingös kustlandskap är Elfvik en utmärkt destination. Elfvik ligger på den nordöstra delen av ön och erbjuder en vacker vandring längs havet. Här kan du följa stigen som går längs vattnet och njuta av den friska havsluften och de fantastiska vyerna över skärgården. Under vandringen passerar du genom lummiga skogar och förbi små vikar och badplatser. Leden är relativt lättvandrad och passar för hela familjen.

En annan intressant vandringsled är den genom Långängen-Elfviks naturreservat. Detta område erbjuder en blandning av skogsstigar och öppna fält och är känt för sin rika flora och fauna. Under våren och sommaren blommar området i full prakt med en mängd olika vilda blommor. Leden tar dig också förbi historiska platser som Elfviks gård, en vacker herrgård med anor från 1700-talet. Reservatet är en utmärkt plats för en avkopplande dagsutflykt och erbjuder flera picknickområden där du kan stanna och njuta av omgivningarna.

För en mer kulturell upplevelse rekommenderas en vandring genom Millesgården. Millesgården är ett konstmuseum och skulpturpark beläget på Lidingös västra sida. Här kan du vandra genom den vackra parken och beundra skulpturer av den kända svenska konstnären Carl Milles. Millesgården erbjuder också en fantastisk utsikt över Stockholm och är en perfekt plats för en lugn promenad kombinerad med konst och kultur.

Lidingö är också hem till flera andra naturreservat, inklusive Hustegaholm och Kappsta. Hustegaholm erbjuder vandringsleder genom skogar och längs sjöar, där du kan njuta av den fridfulla naturen och det rika djurlivet. Kappsta naturreservat är känt för sina vackra vyer över Värtan och erbjuder flera stigar som tar dig genom skog och över klippor. Båda dessa områden är idealiska för vandring och naturupplevelser och erbjuder en chans att upptäcka den lokala floran och faunan på nära håll.

För den som söker en mer avkopplande promenad rekommenderas en tur genom Lidingö stadspark. Denna vackra park erbjuder välskötta gångvägar genom trädgårdar och längs små dammar, där du kan njuta av den fridfulla atmosfären. Stadsparken är särskilt vacker under våren och sommaren när blommorna står i full blom och fågelsången fyller luften. Här finns också flera bänkar och picknickområden där du kan stanna och vila.

Oavsett vilken led du väljer kommer du att uppleva Stockholms skärgårds naturskönhet och Lidingös kulturella rikedom på bästa sätt. Med sina välmarkerade leder och natursköna omgivningar är Lidingö en idealisk destination för både dagsutflykter och längre vandringsturer.

Karta

Kategorier

Guider

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen