Lättade restriktioner i den smittade zonen angående afrikansk svinpest.

Read more

Svårframkomligt i Fermansbo urskog

Images

  • Reservatsskylt.

Det senaste dygnets starka vindar har resulterat i att väldigt många träd har blåst omkull. I Fermansbo urskog är stigarna inne i naturreservatet mycket svårframkomliga just nu på grund av detta.

Fermansbo urskog är som flera andra skogar drabbat av granbarkborreangrepp. Det senaste året har flera av naturreservatets granar dött och fallit till marken. De kraftiga vindar som drog in över länet under tisdagen har blåst omkull ännu flera granar.

Olyckligtvis så har många av träden fallit över reservatets stigar. Det gör att det bitvis kan vara mycket svårt att ta sig fram.

Arbetet med att röja fram stigarna i Fermansbo urskog kommer att starta så snart vindarna avtagit. Men det är bra att veta att det kommer att fortsätta falla träd i reservatet under en längre tid framöver. Detta eftersom de granar som blivit angripna av granbarkborre och dött av angreppet nu börjar bli värdar för andra arter. Till exempel klibbtickan som rötar stammarna så de går av även utan vindens hjälp. Det innebär att det även framöver kan komma att ligga träd över stigen i reservatet.

Det är viktigt att tänka på att träd och grenar kan falla till marken mycket lättare när det blåser, så var försiktig och uppmärksam om du vistas bland träd när det blåser. Oavsett om du är i ett naturreservat eller en helt vanlig skog.

Contact

Address

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

Email address

Ulrika Mogren

ulrika.mogren@lansstyrelsen.se

Västmanlands Naturkarta

Västmanlands Naturkarta

Open this in the app