Hiking

Konstleden, Saxnäs - Ateljén - Gaalloe - Borgafjäll

Hiking

0 of 5 stars — (see reviews)

Trail details

  • Length 15.9 km

Actions

Description

Turen mellan Borgafjäll och Saxnäs är bitvis utmanande. Den börjar vid entrén i Borgafjäll och slutar vid parkeringen nedanför Satsfjället.

Till en början är leden lättvandrad genom fjällbjörkskogen till Matt-Jons sameviste för att därefter bli allt stenigare och brantare. Väl uppe på kalfjället bjuds du på majestätiska vyer mot Borgafjäll, Avasjön och inte minst Borgahällans 800 meter höga stup.

Vid Gaalloe, 1 160 meter över havet, finns ett rastskydd för en paus, men övernattning får endast ske i nödsituationer. Det blåser ofta mycket vid Gaalloe men det är värt att stanna till för utsikten mot både Korpådalen i söder och Kultsjödalen i norr.

Norra Borgafjällens naturreservat slutar vid kommungränsen. Därefter är vandringen mindre brant. Du passerar vindskyddet vid hängbron över Satsån. Vid Satsån är det fint att tälta och fiska. Kom ihåg att köpa fiskekort.

Innan du når parkeringen passerar du Satsfjället. Uppe på en sluttning står Folke Ricklunds ateljé. Konstnärens lilla stuga är egentligen ingen ateljé, men där bodde och arbetade han ofta. Stugan är privatägd men en del av den hålls öppen för att besökare ska kunna rasta.

Parkeringen vid Satsfjället ligger cirka 6 km från Saxnäs.

Konstleden har fått sitt namn efter de konstverk som finns efter leden och kan ses som en fortsättning på Konstvägen som går till Borgafjäll.

”En god natts sömn” i Borgafjäll

I Borgafjäll möts du av konstverket ”En god natts sömn” på östra Lappvallen. Konstverket är uppfört av konstnären Per Enoksson och består av en kamin och en säng.

”Tsïegle” (Vägvisaren) i Saxnäs

Vid Satsfjällets parkering och ledens ena ände står ”Tsïegle - Vägvisaren”. Ett konstverk uppbyggt av stenar och glas som ett vägvisande röse. Konstnären Tomas Colbengtson ville göra ett konstverk som både var en traditionell rösad vägvisare och berättade om de samer som levt och verkat i området. Glaset i konstverket har formen av en samisk kåta med dörröppningen mot syd-sydöst. I ingången går det att kika in på de personer som bott här.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Hiking Hiking

Contact

Email address

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app