Nature reserve

Gredelby hagar och Trunsta träsk

Nature reserve

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Ströva genom naturreservatet Gredelby hagar och Trunsta träsk blomsterrika marker. Här trivs ovanligt många växter som gynnas av betande djur. Klasefibbla, brudbröd och kattfot är bara några av dem. Vårfloran är fantastisk. Vitsippor, gullvivor och slånbärsbuskar i en vacker blandning. Framåt hösten kan du se olika sorters ängssvampar. Svamparna trivs i områden som betats under lång tid.

Trunsta träsk är en våtmark som tidigare var igenväxt men nu har frästs och öppnats upp för att åter skapa öppna vattenytor. Du kan titta och lyssna på fågellivet i träsket från fågeltornet på höjden. Härifrån får du också fin utsikt över området. I fågeltornet kan du läsa om och lyssna på några av de vanligaste fåglarna i området. En markerad stig leder från parkeringen fram till tornet och fortsätter i en slinga genom området, totalt 1,3 km. Längs stigen finns bänkar att rasta vid.

Finns det några vackrare picknickställen än hagmarker? Gredelby hagar har många fina platser där du kan njuta av en picknick i lugn och ro. På sommaren finns kor i hagarna.

Service: Parkering, fågeltorn, stigslinga, rastbord

Utökad information om anordningar och tillgänglighet i Gredelby hagar naturreservat, i+

Gredelby hagar är också ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Get here by public transport

Activities And Facilities

 • Nature reserve Nature reserve
 • Smultronställe Smultronställe

Accessibility

 • Near parking Near parking
 • Near Public Transport Near Public Transport

Tested with a wheelchair

 • Två personer i rullstol i naturen
  Rullstolsvandring genom hagen
 • Grupp med personer både med och utan rullstol
  Testpatrullen
 • Två personer fikar vid rastbord utomhus
  Rastbord 200 m från parkeringsplatsen

Facts

Förvaltare: Knivsta kommun

Communications

Lättast kommer du till Gredelby hagar om du tar tåg eller buss till Knivsta station. Från stationen följer du ån norrut och kommer då till västra entrén till naturreservatet. Tidtabeller hittar du på www.ul.se.

Directions

Gredelby hagar ligger i norra utkanten av Knivsta.

Med bil: Kör av E4 vid Knivsta och fortsätt i riktning in mot samhället. I tredje rondellen du kommer till, efter 1,5 km, svänger du höger in på Boängsvägen. Kör ca 600 m tills du ser en skylt som visar vänster mot Gredelby hagar. Var uppmärksam då skylten kommer plötsligt och avtagsvägen inte riktigt syns från vägen du åker på.

Du kan också parkera vid Knivsta station och följa gångväg längs ån fram till västra entrén till reservatet.

Contact

Email address

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app