Nature reserve

Årike Fyris

Nature reserve

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Årike Fyris är ett stort område. Vill du upptäcka allt så går det åt minst en hel dag. Kanske väljer du hellre att ta lite i taget. Naturreservatet sträcker sig från Kungsängsleden i norr till Flottsund i söder, både på östra och västra sidan av Fyrisån. Vill du komma över ån kan du bara göra det med bil längst i norr eller längst i söder. I höjd med Kungsängens gård och Ängsladan finns ytterligare en bro över Fyrisån, Vindbron, men den är bara för dig som går och cyklar.

Längs västra sidan finns en trevlig cykelväg, från Stadsträdgården i Uppsala hela vägen ner till Flottsund. Längs vägen passerar du smultronstället fågeltornet vid Övre föret. Här sväller Fyrisån till en liten sjö där många fåglar rastar och häckar. Bottenplanet i fågeltornet är tillgänglighetsanpassat. En liten parkering finns för den som behöver parkera nära. Från Stadsträdgården kan du även följa Linnéstigen Ultunavandringen som till stor del går uppe på Uppsalaåsen. Här får du bitvis fin utsikt över Årike Fyris.

På östra sidan går cykelväg ner till Kungsängens naturreservat. I reservatet blommar ett hav av kungsängsliljor i mitten av maj. Från Kungsängen kan du fortsätta Linnéstigen Danmarksvandringen förbi fågelplattformen vid Övre förets östra kant och Sävjaåns mynning, genom Nåntuna lund och Djurgården fram till Linnés Sävja, och vidare till Linnés Hammarby.

I södra delen av området ligger Sunnerstaåsens friluftsområde. Här kan du, förutom att motionera, åka skidor, grilla, cykla MTB mm, hyra kanot och paddla uppströms genom Årike-Fyris.

Utökad information om anordningar och tillgänglighet i Årike-Fyris naturreservat

Activities And Facilities

 • Recreation area Recreation area
 • Nature reserve Nature reserve

Accessibility

 • Near Public Transport Near Public Transport
 • Stroller accessible Stroller accessible
 • Wheelchair accessible Wheelchair accessible

Tested with a wheelchair

 • Vackert när häggen blommar
  Vackert när häggen blommar
 • Hårdgjord stig i parkmiljö. Två personer går och en åker rullstol.
  Vandring genom parken
 • Träspång till fågeltornet, en man kör rullstol mot kameran
  Tillgängligt fågeltorn
 • Tre personer, varav en i rullstol tittar ut över vattnet
  Utsikt från fågeltornet
 • Bred stig med fyra vandrare och lummigt gröna träd på sidorna.
  Vandring längs ån
 • Fågeltorn med tillgängligt nedre plan och ett rastbord där några personer i rullstol fikar.
  Rastbord i fågeltornet

Facts

Förvaltare och skötselansvarig: Uppsala kommun

Parking

Parkeringsplatser finns vid bl a vid Sunnerstastugan, Kungsängen och Stadsträdgården

Communications

För att besöka södra delen av området, på västra sidan, tar du buss till hållplats Sunnerstabacken. Närmaste hållplats i norra delen är Svandammen.

Vill du besöka Kungsängen är närmaste hållplats Östra Vindbrovägen. Härifrån är det ca 1 km promenad fram till Kungsängen. Fågeltornet vid Övre Föret går inte att komma till med buss utan nås lättast med cykel eller en promenad.

Directions

Årike Fyris är ett stort område i södra Uppsala. Det sträcker sig från Kungsängsleden i norr till Flottsund i söder, på båda sidor av Fyrisån. På östra sidan kan du parkera nere vid Vindbron. Infart Kungsängens gård från väg 255.

Med bil: Sunnerstastugan i Sunnerstaåsens friluftsområde ligger alldeles intill Dag Hammarskjölds väg i Sunnersta och är en bra utgångspunkt för promenader både längs stigar uppe på åsen och längs Fyrisån.

Med cykel: Från Uppsala cyklar du antingen längs östra sidan av Fyrisån för att komma fram till Kungsängen. Eller så följer du ån på den västra sidan och cyklar genom Stadsträdgården och vidare mot Övre föret och Sunnerstaåsens friluftsområde.

Contact

Email address

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users or to the responsible manager.

Reviews