Nature reserve

Häckeberga, Naturreservat

Nature reserve

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

I Häckeberga möter Romeleåsen slätten. Landskapet är böljande med lummiga lövskogar och blommande betesmarker. Området bär spår av både kvarnmiljöer och kungar. Samtidigt har den ovanliga lövgrodan och läderbaggen funnit en fristad här. Rastplatsen vid Vattenmöllan är en bra start för vandring. Reservatet ingår i ett större friluftsområde på Romeleåsen och runt Häckebergasjön.

Romeleåsen och slättlandskapet

I Häckebergas naturreservat möter urbergshorsten Romeleåsen det sydskånska slättlandskapet. Resultatet är en höjdskillnad på 100 meter och ett mosaikartat område med stor mångfald. Här finns både äldre bokskog och betesmarker. Men här finns också barrskog och hassellundar. Den röda gladan syns ofta glidflyga i skyn.

Dvärgseradellor och läderbaggar

Häckebergas betesmarker är både sandiga och torra. Det gynnar flera växter. En av de ovanligaste arterna är ärtväxten dvärgseradella. Även skogen har ovanligare arter. I partierna med gamla bokträd finns den hotade läderbaggen. Skalbaggen är cirka tre centimeter lång och är beroende av trämjölet som bildas inne i döda lövträd. Trämjölet eller ”mulmen” är en smulig blandning som dels består av finfördelad multnande ved från trädet, dels av insektsbajs och döda djur och växter.

Kvarnlämningar och grodor

Genom reservatet slingrar sig Höje å. Invid ån har en gammal övergiven fiskedamm blivit en grodrik våtmark. Lövgrodan är en av flera groddjur som finns här. Ån i sig omges av al, ask och hägg. Vid åns kanter finns även ruiner från Häckebergas gamla kvarn, Vattenmöllan. Ett stycke bort finns ytterligare en kulturlämning, spåren från Karl XI:s gamla väg. Här passerade Karl XI med sina trupper när de marscherade mot 1670-talets krig mot Danmark.

Friluftsliv och tillgänglighet

Ett bra utgångsläge för vandring i Häckeberga är Genarps idrottsplats (IP) och Vattenmöllan i reservatets västra del. I det vackra kvarnområdet finns en rastplats utrustad med bänkar, bord och eldstad samt information om kvarnens historia. Toalett finns i anslutning till parkeringen. Skåneleden (SL 2 nord till syd, etapp 14 och 15) går igenom området. Genom att kombinera Skåneleden med andra stigar som till exempel Karl XI:s väg får du en rundtur i hela reservatet. Det går även bra att ströva fritt i skog och betesmark. Ytterligare en rastplats med vindskydd, eldstad och toalett finns i de centrala delarna. Tänk på att ta med egen grillkol och ditt skräp hem.

Parkering finns även vid Medborgarhuset och i den södra delev av reservatet. Närmaste busshållplats är Genarp busstation som ligger 1,3 km västerut.

Häckeberga naturreservat är en del av ett större område på Romeleåsen med stora friluftslivsmöjligheter. I området där Häckebergasjön ligger centralt finns det vandrings-, rid-, och mountainbikeleder, flera övernattningsmöjligheter, sevärdheter, café och restaurang.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Nature reserve Nature reserve

Facts

Bildat: 1976

Storlek: 165 hektar

Kommun: Lund

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat

Directions

Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).

Regulations

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha hund okopplad
  • elda, förutom i de iordningställda eldstäderna
  • campa, men tillåtet att övernatta i vindskyddet
  • framföra motordrivet fordon

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Fullständiga föreskrifter för besökare

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

  • skada fast naturföremål eller ytbildning
  • campa
  • göra upp eld
  • framföra bil, moped eller annat motordrivet fordon
  • skada hägnader
  • medföra ej kopplad hund.

Contact

Address

Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.

Email address

skane@lansstyrelsen.se

Please be aware that some of these texts have been automatically translated.

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app