Municipality

Örkelljunga

Örkelljunga, beläget i nordvästra Skåne, är en naturskön kommun som erbjuder en rik blandning av friluftsliv, sjöar och kulturarv. Med sitt läge i en grönskande skogsbygd är det en plats där naturen står i fokus.

Ett av de mest populära naturområdena är Söderåsen, en mäktig ås med storslagen utsikt över omgivningarna. Åsen sträcker sig över flera kommuner och erbjuder utmärkta vandringsleder, cykelvägar och picknickplatser. Närliggande Skåneleden passerar också genom Örkelljunga och ger möjlighet till längre vandringar i det skånska landskapet.

För de som gillar sjöar och vatten finns både Hjälmsjön och Västersjön i närheten, perfekta för bad, fiske eller en lugn paddlingstur. Hjälmsjön är också känd för sina vackra promenadstigar som går runt sjön och erbjuder natursköna vyer året runt.

Örkelljunga har också ett rikt kulturarv, med flera gamla kyrkor, hembygdsgårdar och andra historiska platser. Här kan man bland annat besöka Örkelljunga kyrka, en vacker medeltida kyrka, eller ta sig till någon av de gamla kvarnarna som fortfarande står kvar som vittnen från förr.

För de som är ute efter äventyr finns Kungsbygget, ett populärt utflyktsmål med sommarrodel och zipline, som ger både barn och vuxna en adrenalinfylld upplevelse i det skånska landskapet.

Oavsett om du är intresserad av att vandra genom skog och mark, paddla på stilla sjöar eller njuta av spännande aktiviteter, så erbjuder Örkelljunga en mångsidig palett av natur- och kulturupplevelser.

Map

Categories

Guides

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app