Municipality

Gällivare

Gällivare, belägen norr om polcirkeln i Norrbottens län, är en plats där den vidsträckta och orörda naturen möter samisk kultur och gruvhistoria. Denna unika blandning gör Gällivare till en fascinerande destination för både äventyrare och kulturintresserade.

En av de mest framträdande attraktionerna i Gällivare är **Dundret**, ett fjäll som inte bara är populärt bland skidåkare under vintern med sina utmärkta backar och skidspår, utan även bjuder på fantastiska vandringsmöjligheter under sommaren. Med panoramautsikt över midnattssolen och norrskenet är Dundret en symbol för den arktiska skönheten.

**Malmberget**, nära Gällivare, är känd för en av världens största underjordsgruvor för järnmalm. Även om delar av staden Malmberget gradvis flyttas på grund av gruvdriften, fortsätter platsen att vara central för regionens ekonomi och historia. Besökare kan lära sig mer om gruvdriftens påverkan på regionen och de tekniska och sociala utmaningarna som medföljer.

För naturälskare erbjuder **Laponiaområdet**, ett världsarv som delvis ligger inom Gällivare kommun, en otrolig chans att utforska några av Europas mest orörda vildmarker. Området omfattar nationalparker som Sarek och Padjelanta och är känt för sin enastående natur och möjligheter att se traditionellt samiskt liv.

**Aitik**, Europas största koppardagbrott, ligger också i närheten av Gällivare. Gruvan erbjuder guidade turer som ger en fascinerande inblick i modern gruvdrift och dess processer, vilket kompletterar de historiska och kulturella aspekterna av regionens gruvtradition.

För den kulturellt nyfikne finns **Gällivare Museum**, där besökare kan fördjupa sig i områdets historia och kultur, från samiska traditioner till gruvindustrins utveckling. Museet är ett utmärkt ställe att börja sin utforskning av regionen, särskilt för dem som vill få en bredare förståelse för hur Gällivares unika geografiska och kulturella sammanhang har format livet där.

Med sin storslagna natur, rika kulturarv och dynamiska industri, erbjuder Gällivare en unik blandning av upplevelser som gör det till en spännande destination långt norrut i Sverige.

Map

Categories

Guides

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app