Biking

Från Böda till Järnåldern. Böda – Byrum - Skäftekärr

Biking

0 of 5 stars — (see reviews)

Trail details

  • Length 29.8 km

Actions

Description

Böda Sands Camping är Sveriges svar på Copacabana. Det är också precis söder om stranden och anläggningen, i Mellböda, den här turen startar. Därifrån gör vi sedan en tidsresa, genom skogen, till Järnåldern. Häng på! Efter några timmar är ni tillbaka.

Precis vid havet, på Ölands östra sida, trampar vi iväg från Böda Hamn. Vi rullar västerut genom små fina Ölandsbyar, över åkermark längs med stenmurar för att sedan komma in i tallskogen mitt på ön. Cykelleden tar oss sedan ner den sista biten till Byrums Raukar. Här går det fint att hoppa i vattnet. Härifrån fortsätter färden norrut längs med stranden förbi det härliga badet i Byrum och sedan vidare på fina stigar upp till vändpunkten. Nu lämnar vi havet bakom oss på de spikraka men böljande skogsvägarna som tar er till Skäftekärr, en Järnåldersby med gravar från den äldre järnålderns bondesamhälle och uppbyggda rekonstruktioner av hus och landskap. Här finns Skäftekärrs järnåldersby som tillhör en av de större i Bödaområdet med 22 husgrunder. Här finns också möjlighet att äta eller pausa med fika. Från Skäftekärr vänder vi tillbaka mot Böda Hamn via härliga jordbrukslandskap. Precis innan målgång hittar ni det fina fiket Kaffestugan!

Tips! För den som vill ha en kortare runda går det tex att ta höger när ni kommer ut på Byrumsvägen efter ca 10 km och cykla direkt till Skäftekärr och på så sätt blir turen ca 15 km istället.

Get here by public transport

Powered by Google

Activities And Facilities

  • Biking Biking
  • Running Running
  • Walking Walking

Facts

Distans: 30 km/15 km

Höjdskillnad: 116 m (2/5 i svårighetsgrad)

Underlag: 60% asfalt, 40% grusväg.

Karta: https://ridewithgps.com/routes/36371668

Downloads

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app