Vandra i Sunne

Images

 • Vandrare i en granskog
  Sundsbergsleden
  Photo: Roger Borgelid
 • En man som fotar något i gräset
  Ängenleden
  Photo: Sunne kommun
 • En ung kvinna på en liten träbro
  Gruvrundan
  Photo: Sunne kommun
 • Vägvisare vid en sjö
  Tischasslingan
  Photo: Sunne kommun
 • Grönska vid en sjö
  Gruvrundan
  Photo: Sunne kommun
 • Kohage med gärdsgård
  Tiskaretjärnsleden
  Photo: Sunne kommun
 • Ängsbacke på hösten
  Ambiastorpsslingan
  Photo: Sunne kommun

Sugen på en långvandring som heter duga, eller vill du kombinera motion i det gröna med avslappning på stadens kända spa? Sunne bjuder på ett flertal intressanta upplevelser till fots.

Ett sätt att både få njuta av kulinariska upplevelser och bekvämlighet – och vandring i det fria, är att gå Sundsbergsleden och sedan checka in på Selma Spa precis vid E45:an söder om Sunne. Sundsbergsleden ligger intill spaanläggningen och går genom en gammal trolsk skog, där det på våren inte är helt ovanligt att se stora ytor med blåsippor. Den sex kilometer långa rundan innehåller ett flertal branta backar, bland annat uppför Klövberget, där belöningen är utsikten över Fryksdalen.

Lockar campinglivet mer än en afton på spa, ligger First Camp Sunne med sitt vattenland precis på andra sidan E45:an från Sunne Spa. Campingen har öppet året runt.

Cirka två mil väster om Sunne hittar du vackra Ängenleden, som du kan starta vid Rokkmakstugan. Den lite krävande och varierande leden går runt Ängsjön och uppmäter 17 kilometer. Nivåskillnader och fin utsikt från höjderna kännetecknar denna vandringsled. Här fanns tidigare finnbosättningar, säterbruk och inte minst flera torpare. Känns denna sträcka för lång att vandra, går det att korta den genom att ta en grusväg tillbaka längs sjön.

Från Ängenleden har du även möjlighet att gå på Tiskaretjärnsleden som går genom två naturreservat – Tiskaretjärn och Kalvhöjden. Längs leden passerar du gårdar med betande djur, men du får även gå igenom djupa skogar och förbi flera tjärn. Leden binder ihop Ängenleden och norrut Gruvrundan, som är tio kilometer lång och går förbi flertalet gruvlämningar. Gruvrundan är en vandringsled som går mycket över stock och sten och bjuder på roliga överraskningar, som exempelvis azurblåa bergsväggar.

Hela detta system, som inkluderar Gruvrundan och Tiskaretjärnsleden, mäter över 40 kilometer. Sammantaget går det att kombinera olika sträckningar beroende på hur mycket du vill utmana dig eller vad du har för mål med dagen.

Är du däremot på jakt efter en något kortare runda, rekommenderas Ambiastorpslingan eller Tischasslingan. Dessa två utgör delar av Tiskaretjärnsleden. Peckererundan är även den ett kortare alternativ till Gruvrundan som med sina tre kilometer passar för barnfamiljen. Peckererundan går förbi Källargruvan, där du kan skåda djupa schakt med vackra färgskiftningar.

Sammanfattningsvis har Sunne kommun, förutom Sundsbergsleden som ligger mer centralt – ett stort område av vandringsleder i kommunens västra del. Vill du efter en lång dag ute i skogen, varva ned och ta dig närmare centralorten i fråga – finns exempelvis Hotell Frykenstrand eller Ulvsby Herrgård att bo på. Båda ligger längst E45:an strax norr om Sunne.

Ett stenkast söder om centrum finns Gylleby Vandrarhem och Häljeby Herrgård. Sistnämnda är faktiskt känd för att ha stått förebild till Selma Lagerlöfs verk Löwensköldska ringen.

Sunne bjuder på kortare turer som lämpar sig till barn – men har även gott om leder för den som vill utmana sig lite extra. Tillsammans med en handfull trevliga alternativ på boenden, är Sunne en trevlig kommun att vandra i.

Categories

 • Hiking Hiking
 • Vandrarvänligt boende Vandrarvänligt boende

Contact

Email address

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app