Vandra i Säffle och Grums

Images

 • Vandrare på en grön stig
  Ekenäsleden
  Photo: Säffle kommun
 • Vandrare vid vattnet
  Ekenäsleden
  Photo: Säffle kommun
 • Utsikt över skogar
  Kycklingleden
  Photo: Grums kommun
 • Vandrare vid vindskydd
  Kycklingleden
  Photo: Grums kommun

Storslagna vyer över Vänerns skärgård och kortare leder med varierande svårighetsgrad. Det är den typen av vandring som Säffle och Grums har att erbjuda.

Den fem kilometer långa Kycklingleden bjuder dig, trots sin korta sträcka, på omväxlande vyer och natur. Här börjar du gå genom såväl hassellund som barrskog för att sedan ta dig ner till Kycklingdalen och vidare upp på ett berg. Detta berg var år 2004 drabbad av en omfattande skogsbrand, något du idag inte ser några spår av. Kycklingleden är en populär vandringsled i denna del av Värmland och passar dig som gillar att utmana dig själv lite fysiskt.

Vill du istället ta det lilla lugna, eller åtminstone gå en mindre krävande sträcka, rekommenderas Ekenäsleden på Värmlandsnäs sydspets Ekenäs. Leden startar vid campingen och är en mycket lättvandrad sträcka på spångar och jämnt underlag, vilket passar hela familjen.

Vänern är ständigt närvarande och du hittar flera fina utkiksplatser längs sträckan. Det är inte att överdriva att säga att vyn från Solhuvsudden är riktigt spektakulär – här ser du bland annat Lurö skärgård och Kinnekulle i syd. Är du sugen på ett svalkande dopp, bör du passa på att hoppa i vid Åkershus badplats.

Kan du inte få nog av Vänern, finns det möjlighet att ta en tur till Djurö nationalpark eller redan nämna Lurö skärgård. Företaget Vänervård erbjuder allt från gäddtrolling och abborrfiske till transfer till ett flertal platser i Vänerns skärgård.

Boendealternativen i Säffle och Grums är flera. Duse udde har en camping med såväl stugor som tomter för din husbil eller husvagn. Här finns möjligheter till bad från klippor eller att gå i från en strand, om du hellre föredrar det. Duse camping har även en populär restaurang med utsikt över Vänern.

Vill du hellre bo på ett ställe som kan garantera ännu mer lugn och ro, kan Naturbyn i Långserud vara något för dig. Stugor, husbåt och bastu finns att tillgå här i vad man beskriver som en mycket rogivande miljö.

I Borgvik inte långt från Grums ligger kända restaurangen Sliperiet, som i tillägg till en högkvalitativ meny har en konsthall samt anordnar spelningar med jämna mellanrum. Är du ett fan av Sven-Ingvars, vet du säkert redan om att restaurangen drivs av bandets sångare Oscar Magnusson.

Sammanfattningsvis präglas Grums och Säffles vandringsleder som redan nämnt av närheten till Vänern. Ensam, med partnern eller hela familjen – här hittar du två leder som erbjuder varierad terräng.

Categories

 • Hiking Hiking
 • Cafe/Restaurant Cafe/Restaurant
 • Vandrarvänligt boende Vandrarvänligt boende

Contact

Email address

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app