Culture

Tyrsbergets fäbodar

Culture

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Omnämns i 1664 års fäbodförteckning, då med endast fyra brukare. Men då kallades fäbodstället för Tyrisbärget och sjön Tyren bar namnet Tyrin. Vid storskiftet hade Tyrsberget 27 delägare.

När delägarna ”buffrade” till Tyrsberget gick de över skogen och berget Mejdåsen med djuren. På senare år fraktades tyngre och mer skrymmande förnödenheter per häst och vagn via Skärklacken och längs en kärrväg över de branta backarna i ”Jysbärje” och Råskberget.

Efter den gamla fäbodvägen över åsen finns den sägenomspunna Finn-Saras hälla. Enligt en legend ska gumman, som levde vid sekelskiftet, ha stannat för att vila vid hällan-varvid hennes bakdel efterlämnade ett tydligt och ännu synligt avtryck i stenen.

Holpers Anna Forslund (1908-1986) var Tyrsbergets sista fäbodkulla. Hon upprätthöll fäbodbruket till 1974, då hon hade tre kor och några ungdjur på sommarbete.

Vid inventeringen av Dalarnas ängar och betesmarker 1988-1990 gladdes inventerarna över att Tyrsbergets slåtterängar var i god hävd, hade en långvarig kontinuitet och en representativ vegetation.

Denna led

I kommunens sydvästra hörn, gränsande till kommunerna Ludvika och Vansbro, ligger det här intressanta ledområdet, som knyter samman fäbodar, en finnmarksby, en gammal bruksort och en skola mitt i skogen:

Lövberget och Tyrsberget är två gamla och stora fäbodar.

Finnmarksbyn Flen har anor – som fäbod - från tidigt 1500-tal, omfattar en skolbyggnad från 1890-talet och ståtar med ett av invånarna byggt utsiktstorn på det 441 meter över havet höga Flenberget. Utsikten är hänförande och det sägs att vid riktigt gynnsamt väder går det att se ut över sju kyrksocknar och ända till hoppbackarna i Falun.

Om Lövsjöns järnbruksepok vittnar en stor bruksherrgård, en restaurerad rostugn, slagghögar och andra rester från en svunnen storhetstid.

Trollebo är en gammal skogsarbetarförläggning som senare användes av Floda kommun som skogsskola med skolkök och förläggning.

Norr om Trollebo ligger den höga Värbacken (Väderbacken) med storslagen utsikt och nordväst om den går leden genom Nåsbuo med några gamla timmerbyggnader, omgivna av bevarad gammelskog, där magnifika odlingsrösen minner om forna tiders kamp för livets nödtorft.

Turförslag 1

Rundturen Lövberget-Flen-Lövsjön-Trollebo-Lövberget är ca 24 km och går genom en rad intressanta kulturmiljöer.

Vandringen kan inledas och avslutas var som helst efter leden och avståndet till skogsbilvägar är i regel kort. På några kortare sträckor följer leden också skogsbilvägen.

I närheten av sjön Tyrens norra ände finns en kolarkoja, vid Segeltjärnen finns en slogbod och vid Trollebo finns en slogbod samt bevarade delar av skogsarbetarförläggningen/skogsskolan.

Turförslag 2

Ovanstående, turförslag 1, kan med fördel förlängas till Tyrsberget, som i likhet med Lövberget är ett fäbodställe med många vackra och välbevarade fäbodgårdar, som kan ge en bild av fäbodväsendets struktur och betydelse under 1600-, 1700-, 1800- och första hälften av 1900-talet.

Turförslag 3

Från Tyrsberget kan man också gå mot Salå station eller Prästbuo och göra en av de rundturer som nämns som turförslag 2 och 3 under delområde 08 Fagerberget. Från Prästbuo, drygt 200 meter över havsnivån, ”bestiger” man först det mäktiga Börtberget innan man går utför till naturreservatet Örjasänget och sedan upp igen till Risåsa, där högsta punkten ligger 439 meter över havet. Därifrån är det sedan medlut ner till Fagerberget och vidare till Salå station, varifrån leden kan följas tillbaka till Tyrsberget. Den totala sträckan är ca 25 km.

Vill man gå en kortare tur- ca 19 km - går det att prioritera bort Tyrsbergsturen och istället följa den gamla banvallen mellan ledpunkterna Källbäcken/Prästbuo och Salå station

Turförslag 4

Turen Tyrsberget-Prästbuo-Salå station-Tyrsberget är ungefär 21 km om man väljer att gå längs den gamla banvallen mellan Källbäcken/Prästbuo och Salå station.

Turförslag 5

Från Tyrsberget går det också att gå norrut till urskogsreservatet Hartjärn – med mäktiga gammeltallar – och vidare till Kapplakojan på Letjärnsberget, 547 meter över havsnivån. Från kojan går det att göra en avstickare till utsiktstornet på Mejdåsen och/eller följa leden utför berget till Prästbuo, varifrån leden vänder tillbaka till Tyrsberget. Turen blir 16,5 km och vill man göra en avstickare till Mejdåsens utsiktstorn är den tre km enkel väg.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Culture Culture

Contact

Address

Gagnefs kommun 785 80 Gagnef Telefon: 0241-151 00

Email address

+46 241 151 00

fritid@gagnef.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app