Cultural park

Dikarbackens kulturreservat

Cultural park

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Odlingslandskapet vid Dikarbacken är en del av det steniga, magra och skogbevuxna bergsmanslandskapet som omger Falun. Det krävdes hårt arbete för att den karga jorden skulle ge skörd, men jordbruket var en förutsättning för att kunna leva på platsen, och därmed även en förutsättning för gruvdriften, som under 1600- och 1700-talen var Sveriges viktigaste inkomstkälla. Området blev kommunalt kulturreservat 2021.

På Dikarbacken finns två äldre gårdslägen, Övre och Nedre Dikarbacken, och ett småbrutet odlingslandskap präglat av odlingsrösen och stenmurar. Runt de öppna markerna finns stenbunden utmark som idag är bevuxen med skog. I norr finns vattendraget Krondiket/Gamla Bergsdammen, som var en del i det stora vattenförsörjningssystemet till Falu gruva. På Dikarbacken finns också flera intressanta fornlämningar, som till exempel en fångstgrop, en trefaldighetskälla, husgrunder, odlingsrösen och hyttlämningar.

Det historiska landskapet har varit igenvuxet, men återskapas nu successivt. Igenvuxna marker öppnas upp och kulturhistoriska lämningar vårdas fram. Den gamla gården med bostadshus och ekonomibyggnader på Övre Dikarbacken, som revs i mitten av 1980-talet, återskapas med nya byggnader. På Nedre Dikarbacken finns den gamla gården bevarad i privat ägo.

Falu naturskola bedriver pedagogisk verksamhet i kulturreservatet för att skapa positiva upplevelser i naturen för både barn och vuxna. Kor och får betar på de gamla åkermarkerna och hjälper till att hålla landskapet öppet. Djuren finns på Dikarbacken året runt.

I dag är Dikarbacken en del av Världsarvet Falun. Du får en glimt av det historiska landskapet när du går mellan de två gamla gårdslägena – Övre och Nedre Dikarbacken. Området bjuder också på fina naturupplevelser. Här kan man vandra genom det historiska odlingslandskapet, hälsa på djuren som betar i hagarna, ta en fika vilandes mot en stenmur, eller leta rätt på den gamla fångstgropen, trefaldighetskällan eller högarna med slaggvarp. Vid Övre Dikarbacken ska ett besökscentrum iordningställas med rastplats, toaletter och skötbord i den återskapade gårdsmiljön.

Det går lätt att ta sig runt i området. På Dikarbacken finns ett system med både anlagda stigar och små naturstigar. Från parkeringen vid Övre Dikarbacken finns en grusad stig som går förbi gårdsmiljön vid Övre Dikarbacken och vidare genom skogen till Nedre Dikarbacken och bron vid Gamla Bergsdammen. Längs denna stig ska rastplatser och bänkar placeras ut och det går bra att ta sig fram med både barnvagn och rullstol. Notera dock att det finns vissa höjdskillnader. Naturstigarna i området är inte lika tillgängliga, utan är främst anpassade för vandring. Framkom­ligheten varierar också över året.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Cultural park Cultural park
  • Culture Culture
  • Recreation area Recreation area

Accessibility

  • Near Public Transport Near Public Transport
  • Stroller accessible Stroller accessible

Parking

Vid Övre Dikarbacken finns en besöksparkering med plats för ca 30 bilar samt en parkeringsplats för rörelsehindrade. Ytterligare en parkeringsplats för rörelsehindrade kommer att finnas vid Övre Dikarbackens besökscentrum när det är färdigbyggt (tillstånd krävs för att köra fram dit).

Vid bron över till Nedre Dikarbacken finns ytterligare en parkeringsplats med plats för upp till 8 bilar.

Communications

Tag buss 14 mot Korsgården, buss 244 mot Aspeboda eller buss 250 mot Djurås från Knutpunkten i Falun. Kliv av på hållplatsen Gamla Berget. Därifrån är det ca 500 meter att promenera till områdets entré vid Nedre Dikarbacken. Gå från busshållplatsen fram till Lilltorpsvägen och sväng vänster in på den. Följ vägen genom byn och håll till höger när vägen svänger nere vid Gamla Bergsdammen. Efter ytterligare cirka 100 meter kommer man fram till den lilla träbron som leder in i kulturreservatet vid Nedre Dikarbacken.

Directions

Sväng av från väg 293 vid Gamla Berget och följ skyltarna mot Korsgården och Lilltorpet in på Lilltorpsvägen. Följ Lilltorpsvägen ca 350 meter fram till bron vid Nedre Dikarbacken, där det finns en mindre parkering. Eller sväng vänster in på Margaretas väg och följ vägbanken förbi dammen bort till den stora bilparkeringen vid Övre Dikarbacken.

Contact

Email address

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Please be aware that some of these texts have been automatically translated.

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app