Naturvärde

Skärgårdsparkens våtmarksområde - Kalmar Dämme, Hagbygärdedämmet och Hagbynäs våtmark

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Våtmarkerna i Kalmar består av återskapade vattenmiljöer i naturen med syfte att hjälpa djurlivet och samtidigt rena vattnet.

I friluftsområdet Skärgårdsparken finns ett våtmarksområde bestående av Kalmar Dämme, Hagbygärdedämmet samt Hagbynäs våtmark.

Kalmar dämme

Kalmar dämme med en total vattenareal på ca 18 ha anlades redan 1996. Dämmet kom till som ett samarbetsprojekt mellan Kalmar kommun och Luftfartsverket för att förhindra att främst kväve men även fosfor läcker ut i Östersjön. Vattnet pumpas från Törnebybäcken, ett av de mest övergödda vattendragen i länet. Med hjälp av naturens eget reningsverk, minskar kväve- och fosforhalten genom en hel serie naturliga processer.

I dämmet har både över- och undervattensväxter planterats för att få ett vattenväxtfilter med så stor växtyta som möjligt. På så sätt effektiviseras reningsprocesserna som gynnar växt- och djurlivet. Växterna fångar upp löst kväve och fosfor och ger samtidigt skydd åt många olika arter av smådjur, varav flera påbörjar nedbrytningsprocessen av organiskt material innan svampar och bakterier tar över och slutför processen.

Under åren har dämmet byggts om på olika sätt och förbättringsåtgärder genomförs löpande.

Hagbygärdedämmet

2012 byggdes Hagbygärdedämmet som renar dagvatten från de västra delarna av Kalmar. Hagbygärdediket är ett av Kalmars mest förorenade vattendrag. Regn- och smältvatten från vägar, parkeringsplatser och tak rinner vidare till Hagbygärdediket, som är ett delflöde till Törnebybäcken. Där samlas dagvatten från en del av Berga, området runt Hansa city, Oxhagen och Hagbygärde industriområde.

I områden med mycket trafik och hårda ytor tar regn och smältvatten med sig föroreningar och närsalter när det rinner vidare till vattendrag. Genom att rena detta vatten i ett dämme reduceras uppskattningsvis 70-80% av föroreningarna.

Härifrån kommer en stor del av dagvattnet.
Härifrån kommer en stor del av dagvattnet.

Hagbynäs våtmark

Hagbynäs våtmark anlades 2021 med hjälp av Naturvårdsverkets lokala naturvårdsbidrag (LONA) och kompletterade Hagbygärdedämmets helhetsbild. Vattnet är mycket påverkat av avrinning från många hårdgjorda ytor i staden. Våtmarken är som mest en meter djup, men större delen är grundare för att kunna hysa vattenväxter och mikroorganismer som bidrar till att rena vattnet. De flacka stränderna hålls kortklippta för att gynna fåglar som föredrar sådana miljöer. Tack vare den grunda vattennivån fryser isen snabbt på vintern och passar bra för skridskoåkning.

Goda förutsättningar för fågelliv och fiskar

Området kring våtmarker och dämmen i Skårgårdsparken är känt för sin natursköna omgivning och biologisk mångfald. De stora öppna vattenområdena och vassbältena ger goda förutsättningar för ett rikt djur och fågelliv. Förutom gäss, änder, sothöns och andra strandfåglar har flera ovanligare arter som exempelvis ägretthäger, brun kärrhök, rörsångare, sävsparv och rosenfink observerats.

Dämmet har blivit en framgångsrik lekplats för gäddor och annan rovfisk. Vid utloppet möjliggör en noggrant utformad fiskpassage för migrerande fiskar att komma in i våtmarken. Områden som detta är mycket viktiga för migrerande arter som gädda, eftersom många av de naturliga lekområdena har försvunnit under de senaste 200 åren.

Hänsyn till fågellivet och fiskeförbud

Var vänlig och visa hänsyn genom att hålla avstånd till våtmarken och röra dig lugnt i området under perioden 15 mars - 15 juli då fåglarna är extra känsliga på grund av häckning. Observera att det råder fiskeförbud i alla våtmarker, dammar och i Törnebybäcken. Fiskeförbud krävs för att inte störa våtmarkens reningsförmåga och för att skydda fisken som leker vid dämmets utlopp.

Res hit med kollektivtrafik

Relaterade evenemang

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Naturvärde Naturvärde

Tillgänglighet

  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Kontakt

E-postadress

Eva-Lena Larsdotter

eva-lena.larsdotter@kalmar.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen