Kommun

Älmhult

Älmhult, belägen i Kronobergs län i södra Småland, är kanske mest känd som födelseplatsen för det globalt erkända möbelföretaget IKEA. Denna charmiga småstad erbjuder dock mycket mer än bara möbelshopping; den är omgiven av djupa skogar, glittrande sjöar och en rik historia, vilket gör den till en perfekt destination för naturälskare och kulturintresserade besökare.

Naturen runt Älmhult bjuder på en mängd friluftsaktiviteter. För vandrare och cyklister finns ett nätverk av leder som tar en genom de vackra småländska landskapen. Ett exempel är Hallandsleden, en del av vilken passerar genom Älmhults kommun och erbjuder fantastiska vandringar genom varierande terräng.

För den som är intresserad av fiske eller kanotpaddling, är Möckeln en av de största sjöarna i området och erbjuder utmärkta förutsättningar. Sjön är omgiven av vacker natur och det finns flera platser längs dess stränder där man kan starta en kanottur eller slå upp ett tält för en natt under stjärnorna.

Älmhults historiska arv går att utforska i Huseby Bruk, ett välbevarat herrgårds- och bruksområde med anor från 1800-talet. Här kan besökare få en inblick i den småländska historien genom guidade turer, vackra trädgårdar och olika kulturevenemang som arrangeras året runt.

IKEA:s närvaro i Älmhult är omöjlig att ignorera, och för möbel- och designintresserade är ett besök i IKEA-museet ett måste. Museet berättar historien om IKEA från starten i Älmhult till det globala varumärke det är idag, med intressanta utställningar och aktiviteter för alla åldrar.

Karta

Kategorier

Guider

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen