Tysta platser – en värdefull nyhet
Nu finns 28 tysta platser och områden markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur…
Promenad
En 540 meter lång rullbar slinga för tillgängliga utflykter i den norra delen av Hovshaga naturreservat. Efter parkeringen lämnats kan alla uppleva stillheten, skåda fåglar, se naturvårdande betesdjur eller ta en skön fikapaus vid rastbord med utsikt över Helgasjön. God ljudmiljö får alla på köpet, både människor och djur. 2024 ett finfint stopp i Hop off Växjö runt.
Senaste ljudmätning 2020-05-27: Snittvärden mellan 40-44 dB (A). Lätt bris i träden, fågelsång, röster i fjärran. Några tips vid besöket: Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är här. Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu. Gå långsamt - sakta in och gå eller rulla långsammare än normalt på stigen ut hit. Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt. Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.
Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.
Earth Week i Växjö 2021 och framåt
Här i Stora Pene finns en dagvattendamm som fångar upp dagvatten från Hovshaga innan det leds ut i Helgasjön. I dammen renas vattnet från oljeföroreningar och annan smuts. Reningen sker med hjälp av olika växter och att smutsen sjunker till botten, så kallad sedimentering. Eftersom dagvattendammarna främst används till att rena smutsigt dagvatten är de inte lämpliga att varken bada eller fiska i. Dagvattendammen i Stora Pene bidrar med sin utformning till biologisk mångfald och ökat rekreationsvärde i Hovshaga naturreservat. Njut av ett rikt fågelliv här vid sjökanten.
Fin rullbar grusväg
Flackt med något lätt motlut
Pene parkering strax intill.
Norr om stadsdelen Hovshaga, sväng in på Byalagsvägen för att nå parkeringen. Eller följ markerade Växjö Runt hit.
Telefon 0470-410 00
Kontaktcenter
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.