Lenhovda hembygdsgård och gravfält från järnåldern
Kulturmiljö
- Län: Kronobergs län
- 6828.48 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Gravfältet vid hembygdsgården i Lenhovda är ett av Värends största och vackraste järnåldersgravfält. Värend var ett av dom små ”landen” som senare bildade landskapet Småland.
Här på Lenhovdagravfältet finns ungefär 170 gravar. Även i området norr om hembygdsgården finns gravar och ursprungligen kan här ha funnits minst 300 gravar. Den stora mängden gravar visar att Lenhovda var en central plats under järnåldern – den östligaste utposten i Värends centralbygd.
Det som gör gravfältet i Lenhovda så speciellt är den stora mängden ovala stensättningar. Dessutom finns här stora stenrösen, låga stensättningar samt magnifika treuddar. Treuddar är triangulära stensättningar med insvängda sidor. På gravfältet i Lenhovda har de dessutom ofta resta stenar i mitten och i uddarnas ändar. Treuddarna på platsen är osedvanligt välbyggda. De stora rösen kan vara anlagda under bronsåldern (1800-500 f Kr), medan övriga gravar anlagts under järnåldern (500 f Kr – 1000 e Kr). Huvuddelen av gravarna, bl.a de ovala stensättningarna, har troligen tillkommit under vikingatiden.
Flera gamla byggnader har flyttats från sin ursprungliga plats till Hembygdsgården för bevarande till framtiden. Den första stugan som flyttades dit var Soldattorpet från Blankadal som ni ser här ovan. ”Den byggdes under senare delen av 1700-talet och flyttades 1930 till Lenhovda Hembygdsgård. Byggmästare Axel Andersson utsågs att utföra flyttningen av stugan till en kostnad av 300 kr. Torpet beboddes av soldaten nr 72 under Hökaskruv. På 1830-talet bodde soldaten Magnus Eld, född 1807, i torpet.”
Information hämtat från platsen.
Aktiviteter och faciliteter
-
Kulturmiljö
Fakta
Under järnåldern var det vanligast att man brände sina döda tillsammans med allehanda gravgåvor, saker som man tänkte sig kunna behöva i livet efter detta. En av gravarna, en stensättning, är undersökt. Då hittades förutom brända ben efter den döde, även fragment från järnföremål och glaspärlor. Gravgåvorna visade att graven anlagts under 900-talet.
De många gravarna innebär att det någonstans i närheten funnits en eller flera gårdar. Spår efter en boplats har påträffats strax norr om gravfältet, vid Gripgård. Under järnåldern livnärde sig människorna framförallt av boskapsskötsel och åkerbruk. Åkern och ängen låg i anslutning till gården. Skogen utnyttjades som betesmark.
Parkering
There is a parking space close to the hembygdsgård.
Hitta hit
Sväng in till Lenhovda från väg 31. Ta därefter första vänster, kör förbi skolan och ta vänster igen ner mot vårdcentralen. Längst ner på den gatan hittar du parkeringen.
Kontakt
E-postadress
Kultur- och fritidsavdelningen i Uppvidinge kommun
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.