Särö Västerskog, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Hallands län
- 6406.3 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Särö Västerskog är precis som namnet antyder en skog väster om Särö. Här finns ekar och tallar som är mellan 200 och 300 år gamla. I Särö Västerskog tar du dig fram på promenadvänliga stigar. Om du tar dig upp på en bergknalle får du ett bra utsiktsläge över skogen och skärgården. Den som är badsugen kan välja mellan sandstrand, klippor och stenblock.
Man tror att detta område har varit skogsklätt ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka för drygt 10 000 år sedan. Främst är det kanske den gamla tallskogen som ger reservatet en speciell karaktär. Närmast kusten hittar man mer eller mindre krypande tallar som har tuktats av väder och vind, medan man i mer skyddade lägen kan stöta på riktiga tallbjässar. Näst efter tallen är det eken som utgör det vanligaste inslaget i skogen. En del träd har fått rejält med plats då de växt upp under perioder då halvön betats. De har blivit vidkronade hagmarksekar. Andra är mindre och klenare. De har växt långsammare och under magra förhållanden och kallas för krattekar.
Gott om stigar
Reservatet genomkorsas av stigar och två av dessa är färgmarkerade. Den gula slingan mäter 1,4 kilometer och den blåa 3 kilometer.
Unika lavar trivs här
Den stora rikedomen av gamla träd och död ved har gjort att Särö Västerskog hör till ett av länets främsta skogsområden när det gäller kända förekomster av rödlistade arter. Att en art är rödlistad innebär att den är så sällsynt att den riskerar att försvinna. I Särö handlar det främst om olika lavar som växer på ekar, men även trädsvampar och skalbaggar finns representerade. De flesta är ljus- och värmeälskande och trivs inte i mörka, täta skogar. För att gynna de sällsynta arterna och de gamla ekarna behöver områdets öppna karaktär vara kvar.
Giftig gran med röda bär
På halvön hittar man ett giftigt träd med röda bär som gjort Särö känt i botaniska kretsar. Det är idegranen. I det så kallade "Barrlindkärret" hittar man grova högvuxna klibbalar och gott om idegran i kantområdena. Här finns också en rik växtlighet med arter som trolldruva, blåsippa, tandrot, skogsbräsma, sårläka, lundslok och buskstjärnblomma. Idegranen har spritt sig i hela området och förmörkar tillvaron för de ljusälskande arter som lever med ekarna. Därför hålls idegranen efter genom röjningar.
Djur i reservatet
I de öppna och soliga delarna av reservatet lever de numera sällsynta arterna sandödla, hasselsnok och bastardpärlemorfjäril. I området finns också ett rikt fågelliv med häckfåglar som skogsduva, mindre hackspett, spillkråka och gröngöling.
Toa, servering och övernattningsmöjligheter
Toalett finns i den södra delen av reservatet. I närliggande Särö finns B&B och hotell. Här finns även restaurang.
Stämpel i reservatet
I några av våra mest sevärda reservat kan du också samla på en snygg stämpel när du besöker reservatet. Du stämplar antingen direkt i din guidebok eller på eget papper/bok. I Särö Västerskog finns stämpeln vid utsiktsplatsen högst upp på halvön som nås via gula leden.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Dominerande naturtyper: Tall- och ekblandskog
Kommun: Kungsbacka
Areal: 55 hektar
Skyddat sedan: 1974/2006
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
Övrigt: Området ingår i Natura 2000
Hitta hit
Särö Västerskog ligger i nordvästra delen av Kungsbacka kommun.Cykel: Vik av Kattegattleden i Särö och följ skyltningen till reservatet (1 km).
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda stående eller liggande träd, samla eller på annat sätt skada lavar,
- fånga eller samla in ryggradslösa djur,
- ställa upp husvagn eller husbil,
- tälta eller arrangera läger,
- utan länsstyrelsens tillstånd snitsla spår, anordna orienteringskontroll eller tävling,
- anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning,
- framföra eller parkera motordrivet fordon med undantag av motordriven rullstol,
- cykla, annat än på stigen till Snäckestrand,
- rida eller köra med häst,
- medföra okopplad hund
- samt göra upp eld.
Kontakt
Adress
Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.
E-postadress
Länsstyrelsen i Hallands län
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.