Vandring

Björkasjöstigen

Vandring

3 av 5 stjärnor 3,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Älmebjär utgörs av en höjd med sluttningar ner mot Björkasjö. Bokskog dominerar och många av träden är mycket gamla. I denna miljö trivs ovanliga arter som kräver en specifik livsmiljö.

Björkekullens Naturreservat På torpet har fyra generationer bott och arbetat med att röja mark och odla. Vällagda stengärdesgårdar, mäktiga odlingsrösen, imponerande stödmurar och ovanliga terrassodlingar vittnar om flit och arbets-glädje. Björkekullen har brukats av samma släkt sedan 1846. De två bröderna August och Johan har stått för den största delen av arbetet med att bryta ny mark. De utvidgade torpets åkerareal från två till tolv tunnland. En självguidande kulturstig berättar om torpets historia.

Svartrå kyrka Denna medeltida kyrka har överlevt flera planerade rivningar. Koret har förlängts österut i olika omgångar. Dopfunten anses vara från 1200-talets slut. Kyrkan är framför allt känd för sina märkliga takmål-ningar från 1700-talet. Här finns Skapelsen och Treenigheten, scener ur Gamla testamentet och Jesu liv och bakom orgeln spelar Den Onde kort med de förtappade.

STF vandrarhem Bråtadal/Svartrå I anslutning till Björkekullens naturreservat ligger STF vandrarhem Bråtadal/Svartrå som en gång varit barnkoloni för Varbergsbarn, nu en oas för stressade nutidsmänniskor. Självhushållskök med möjlighet till helpension för grupper. Vandringspaket och guidningar kan bokas. Ring för öppettider tel. 0346-233 43. www.bratadal.se

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Underlag

Underlaget är grusväg, skogsstig och spänger. Sträckan på södra sidan sjön kan tidvis vara mycket blöt.

Hitta hit

Leden startar vid badplatsen vid Björkasjö. Här finns parkering .

Under perioden går 1/5 - 29/9 går hop on hop of-bussen Åkturen dagligen från Varberg och stannar vid hållplats Björkasjö. Här kan du också starta din vandring. Läs mer om Åkturen

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen