Images

  • Bild tagen på en av de fina myrslingorna uppe vid Stafsberg.
    Bild tagen på en av de fina myrslingorna uppe vid Stafsberg.
    Photo: Andreas Davidsson

Upptäck Voxnadalen på längdskidor

I Biosfärområde Voxnadalen ligger ofta snön djup om vintrarna och det finns knappast något mer harmoniskt sätt att utforska naturen än att glida fram ljudlöst på ett par längdskidor.

Här har vi samlat ett urval av de längdskidspår som finns att välja på, samt våra bästa tips på hur du hittar längdskidspår och anläggningar inom vårt Biosfärområde!

Stafsberg

På Ovanåkers kommuns högsta berg finns det magiska längdskidspår som slingrar sig fram över myrar, skogsbilvägar och upp genom skogen till Stafsbergsstugan. Här får du maximal "fjäll-känsla" endast 25 minuter från Alfta/Edsbyn. Stafsberg ligger högt och bjuder ofta på säsongens första skidtur i slutet av november, samt årets sista skarskidtur i slutet av april.

Myrslingan 4 km
Långa spåret upp till Stafsbergsstugan, ca 9.5 km

Kygevallen, Knåda

I Knåda, strax norr om Ovanåker, ligger Kygelvallen. Här har anrika Edsbyns skidklubb byggt upp en fantastisk längdskidanläggning med ideella krafter. Kygelvallen får ofta mer snö än nere i dalgången - så här är förutsättningarna goda för skidspår under hela vintern. Här finns spår för alla. Dessutom finns grillplats och duschmöjligheter.

Kygelvallen motionscentral

Vasaslingan

Los, Nickelvallen

I nordvästra delen av vårt biosfärområde ligger Los - vilket är ett riktigt Mekka för alla som gillar snö, skoter och längdskidor. Här brukar snön bokstavligen vräka ner och Loos IF är inte sena att ta vara på chansen att göra fina spår på elljusspåret vid Nickelvallen.

Los Nickelvallen

Skålsjögården

Anrika Skålsjögården i södra delarna av Ovanåkers kommun har åter levt upp efter några år i dvala och bjuder på fina skidspår för hela familjen under vintern. På helgerna och skolloven är dessutom restaurangen öppen för dig som vill njuta av en bit mat.

Spårcentral Skålsjögården

Fäbodslingan

Elljusspåret

Alfta, Nordanå

Centralt i Alfta ligger Nordanå-spåren som bjuder på både eljjusspår och längre, lättåkta spår på åkrar. Spåren sköts ideellt av Nordanå motionsallians. Mycket lämpliga spår för nybörjare, motionärer och vasaloppsåkare.

Nordanå motionscentral

Åkersjuan

Edsbyn, Bikupan

En gång i tiden tillverkades Edsbyn-skidan i Edsbyn och även om det idag inte tillverkas längdskidor i denna by så kan vi garantera att Edsbyborna har längdskidåkning i sitt dna. Passande nog så finns det ett entralt skidspår vid Bikupan i Edsbyn. Här kan man ta en tur på lunchrasten eller om man bara är på besök. Spåret bearbetas så gott som dagligen och bjuder både på klassiskt och skate.
Bikupans skidspår

Hitta alla skidspår och spårstatus

Det finns ytterligare skidspår än ovan nämnda och alla skidspår finns samlade i denna kategori

Är du osäker på hur skidspårens status är samt när de spårades senast rekommenderar vi att du använder dig av appen Skidspår eller skidspår.se

Categories

  • Skiing Skiing

Contact

Address

Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.

Email address

Biosfärområde Voxnadalen

naturkartan@voxnadalen.org

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app