Lättade restriktioner i den smittade zonen angående afrikansk svinpest.

Weiterlesen

Lyssna och läs om arter i Strömsholm

Fotos

  • Informationsskylt med bilder och text om getingar.
    Foto: Ulrika Mogren

Nu finns fem nya skyltar uppsatta om olika arter som är ganska vanliga att stöta på under en promenad på Österängen i Strömsholms naturreservat. Till varje skylt finns en ljudfil kopplad som du kan lyssna på i friluftsguiden Västmanlands naturkarta. I ljudfilerna berättar vetenskapsjournalisten och biologen Henrik Ekman om arten som visas på respektive skylt.

Österängen vid Strömsholms slott är kanske mest känt för att det går en galoppbana över fälten. Här finns även en stor mängd gamla ekar. Fälten bland ekarna är ett populärt promenadstråk när det inte pågår hästtävlingar. Här trivs även många små djur och insekter. Nu finns fem nya tavlor uppsatta i området med information om spindlar, bärfisar, långhorningar, bålgetingar och fladdermöss.

-Vi sätter ofta upp skyltar om sällsynta arter i våra naturreservat. I och med att de är sällsynta så är de ofta svåra att upptäcka. De nya skyltarna i Strömsholm berättar om mer vanliga arter som du har större möjlighet att upptäcka om du till exempel tittar lite närmre på en gammal ek, säger Ylva Norén, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

På varje skylt finns en hänvisning till friluftsguiden Västmanlands naturkarta. I Naturkartan ligger ljudfiler med fakta om de fem arterna inlästa av Henrik Ekman, som kanske mest är känd som berättarröst i SVT:s naturprogram.

-Det var roligt att Henrik Ekman kunde göra inläsningarna. Är du naturintresserad känner du säkert igen rösten. I och med att ljudfilerna ligger här i Naturkartan kan du både lyssna på dem ute i fält i din telefon eller hemma vid din dator, avslutar Ylva Norén.

Kategorien

  • Naturschutzgebiet Naturschutzgebiet
  • Wandern Wandern

Kontakt

Adresse

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-Mail-Adresse

Ulrika Mogren

ulrika.mogren@lansstyrelsen.se

Västmanlands Naturkarta

Västmanlands Naturkarta

Öffnen Sie dies in der App