Dagstorps naturreservat, Naturreservat
Naturschutzgebiet
- Landkreis: Skåne län
- 6788.19 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
Dagstorps naturreservat ingår i strövområdet Frostavallen där det finns många vandringsleder, rastplatser, eldstäder och övernattningsmöjligheter. I Dagstorps naturreservat, som ligger på Dagstorpssjöns norra sida, går Dagstorpsslingan (9,3 km) som tar dig runt sjön. Här hittar du ett omväxlande landskap med lövskogar, betesmarker och sjöutsikt. Vid Dagstorps gård ligger en vacker enefälad. Den rena, klara Dagstorpssjön är en populär badsjö.
Gamla utmarker
Under 1700- och 1800-talet tillhörde markerna nordost om Dagstorpssjön Nötarps by. Stora delar av reservatsområdet var trädlös utmark – gemensamt ägd mark där bybornas kreatur gick på bete. Ägoförhållandena förändrades under 1800-talets skiftesreformer, då gårdarna flyttades ut på utmarken. Till följd av denna utveckling uppstod Dagstorps gård.
Under 1900-talet blev betesdjuren allt färre. De öppna markerna växte igen, och många växter och djur riskerade att försvinna. Idag vårdas betesmarkerna åter inom ramen för reservatets skötsel.
Välbevarad enefälad
Intill Dagstorps gård ligger en kuperad och vacker enefälad. I de torra backarna växer liten blåklocka, käringtand, ljung och stenmåra. I fäladsmarken förekommer flera ovanliga ängsvaxskivlingar – svampar som bara trivs i ogödslade, äldre betesmarker.
Populär badsjö
Dagstorpssjön är något för Skåne så ovanligt som en näringsfattig sjö med relativt rent och klart vatten. Iordningställda badplatser bidrar till sjöns popularitetet. Utöver badgäster syns även fiskgjuse, skäggdopping och gråsgås ofta vid sjön.
Gröngölingens landskap
Hackspetten gröngöling är vanlig i det halvöppna, lövträdsrika landskapet. Med sin långa tunga fångar den på ett effektivt sätt myror, som är dess huvudsakliga föda. I den ek- och hasselrika skogen trivs också buskstjärnblomma, tandrot och rödblära.
Friluftsliv
Reservaten Dagstorp, Bjäret och Frostavallen-Ullstorp ingår i strövområdet Frostavallen där det finns många vandringsleder, rastplatser, eldstäder och övernattningsmöjligheter. I Dagstorps naturreservat, som ligger på Dagstorpssjöns norra sida, går Dagstorpsslingan (9,3 km) som tar dig runt sjön. Strax söder om sjön går Skåneleden (SL3 ås till ås, etapp 7). I reservatet går det även bra att ströva fritt genom skogen och den fina enefäladen. Det finns även andra friluftslivsbekvämligheter som rastplatser, grillplatser, toalett och badplatser i området. Tänk på att ta med grillkol om du ska grilla och att ta med ditt skräp hem. Längs med reservatsgränsen i öster går en tillgänglighetsanpassad led (cirka 500 m). Det finns tre olika parkeringsplatser i närheten av reservatet och närmaste busshållplats är Länghult.
Aktivitäten und Einrichtungen
-
Naturschutzgebiet
Fakten
Bildat: 1970
Storlek: 104 hektar
Kommun: Höör
Förvaltare: Stiftelsen för fritidsområden i Skåne genom Stiftelsen Skånska landskap och Höörs kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Kommunikation
Närmaste tågstation är Höör. Närmaste busshållplats är Långstorp.
Anleitung
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Verordnungen
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad
- elda annat än på anvisade platser
- cykla eller rida annat än på anvisade vägar och stigar
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- medföra hund (eller annat sällskapsdjur) som inte hålls i fysiskt koppel,
- elda annat än på anvisad plats,
- cykla eller rida annat än på för ändamålet anvisade leder,
- gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar och andra naturföremål eller kulturlämningar,
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada eller föra bort levande eller döda träd och buskar,
- utan naturvårdsförvaltarens tillstånd sätta upp fasta främmande föremål så som tavla, skylt, affisch eller liknande.
Föreskrifter uppdaterade 2019-02-22
Bitte beachten Sie, dass einige dieser Texte automatisch übersetzt worden sind.
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.