Naturreservat

Trekanten, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Blockrik gammal skog som omger vattendragen Långlikan och Averåbäcken.
I naturreservatet finns mestadels gammal granskog och en mindre del tallskog. Skogen är på många ställen sumpig och fuktigheten i luften är hög. Marken är ibland stenig och blockrik.

Naturreservatet bildades för att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Därför ska området få utvecklas fritt så att skogen kan åldras på ett naturligt sätt. Vattenbalansen i marken kan nu bevaras.

Djur och växter

I skogen finns gott om liggande trädstammar som förmultnar. Det finns också grova träd som är gamla. Tillsammans gör det att området har bra livsmiljöer för sällsynta lavar, mossor och svampar. Exempel på sådana arter är lavarna gammelgranskål Pseudographis pinicola och doftskinn Cystostereum murrayi.

Genom området rinner bäcken Långlikan som har en unik stam av öring. Vattendraget är biologiskt värdefullt ur ett Sverigeperspektiv. Bäcken har fina uppväxtområden för bland annat öring. Det finns gott om strömsträckor, hålor med stilla vatten, döda trädgrenar och grusbottnar i bäcken.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Bildat: 2013

Storlek: Drygt 14 hektar

Markägare: Staten

Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län

Hitta hit

Naturreservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, cirka 6 kilometer nordost om Sysslebäck, vid Långlikan. Naturreservatet ligger cirka 10 kilometer söder om Långbergets sporthotell. Från Sysslebäck ta vägen upp mot Långbergets sporthotell. Passera infarten till sporthotellet och kör ner i nästa dalgång. Precis efter Eggsjödammen sväng höger och kör söderut längs med Eggsjön. Cirka 3,5 kilometer efter Eggsjön ta vänster in på en mindre väg. Det finns ingen iordningställd parkeringsplats men det är möjligt att parkera längs med vägen.

Föreskrifter

Det är förbjudet att:

  • samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar,
  • samla in mossor, lavar och vedsvampar,
  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd, stående och omkullfallna träd, och buskar,
  • utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar,
  • framföra fordon, exempelvis cykel, traktor, snöskoter och terränghjuling (sk fyrhjuling).

Kontakt

E-postadress

Maila Länsstyrelsen Värmland

naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen