Finnskogleden, Håvilsrud-Mitandersfors (etapp 2)
Vandring
- Län: Värmlands län
- 6324.79 km från dig
Information om leden
- Längd 17.7 km
Åtgärder
Beskrivning
Finnskogleden är unik på så sätt att den slingrar sig fram och tillbaka över gränsen mellan Norge och Sverige, med sina 240 km mellan Morokulien i Eda och upp till Söre Osen vid Trysil i Norge.
I och med gränsstängningen under covidpandemin uppstod svårigheter i samarbetet kring leden, vilket gjort att den inte är lika väl underhållen som man skulle önska. Markeringar syns ibland dåligt eller saknas på sina ställen. Det pågår dock planering för att hitta tillbaka till en välfungerande skötsel.
Men för dig som är en van vandrare och som letar efter lite utmaningar kan detta vara ett alternativ. Naturen är onekligen fantastisk och det finns mycket historia längs leden för den som vill fördjupa sig, både från krigstider och finnkultur. Ta med dig karta och gps ut på ditt äventyr! Om du har tänkt övernatta är det säkrast att ta med tält, eftersom statusen för vindskydden inte är säkrad i dagsläget. Räkna med att mobiltäckningen varierar.
En översiktskarta finns tillgänglig i separat PDF. Tillsvidare finns detaljkartor i det häfte som Finnskogens Natur & Kulturpark ger ut. Det kan köpas bland annat på Visit Arvika.
Finnskogledens etapper 2 och 3 går delvis genom Arvika kommun. Texten nedan är från Finnskogleden.com:
På andra etappen kan du uppleva flera kurirrutter som användes av flera kända norska krigshjältar under andra världskriget.
Dagen börjar med två kilometer grusväg, innan det övergår i stig på plan skogsterräng fram till Vangen, som har varit säte för norska gårdar på andra sidan av gränsen. Under andra världskriget gick flera kurirrutter över Vangen, bland annat använt av en av Norges mest kända krigshjältar, Gunnar Sønsteby. Vidare är det ganska flackt över tallmo och myr fram till Skålsjön, där leden korsar älven på en gammal flottningsdamm. Det ligger ett vindskydd vid strandkanten. Alldeles bakom det stiger leden upp över Källerashöjden med fin utsikt över Varaldsjön i norr. I hela detta område har det varit skogsfinska boplatser.
Mitandersfors växte fram i samband med att järnbruket anlades här 1841. Det producerade spikar och stångjärn, men blev nedlagt som järnbruk redan 1874. Mitandersfors herrgård är idag kurs- och konferenscenter.
Fyll på vattenflaskan innan du går, för längs denna etapp är det svårt att finna vatten.
Övernattning kan ske i vindskyddet vid Skålsjön, som har torrdass och eldplats. Det kan vara en bra idé att ta med tält, ifall platsen är upptagen.
Texten är översatt till svenska av Visit Arvika.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
Nedladdningar
Kontakt
Adress
Besöksadress:
Visit Arvika
Arvika Turistbyrå, Storgatan 22
671 31 Arvika
www.visitarvika.se
E-postadress
Visit Arvika
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.