Turistgården i Töcksfors

Bilder

  • Dubbelrum på Turistgården i Töcksfors
  • Fika vid vattnet vir Turistgården i Töcksfors
  • Frida på bryggan vid Turistgården i Töcksfors

Turistgården i Töcksfors ligger vid Dalslands kanal, en av Sveriges vackraste vattenvägar – och precis intill den nya cykelleden Unionsleden. Här kan du välja att övernatta i stuga, vandrarhemsrum, hotell eller svit med bubbelpool, helt upp till dig. Och glöm inte att börja dagen med ett dopp från deras egen brygga.

Idylliskt vid gränsen mellan Sverige och Norge

Det lilla samhället Töcksfors ligger endast fem kilometer från norska gränsen – och här ligger Turistgården strategiskt och idylliskt längs den nya Unionsleden. Cykelleden slingrar sig förbi precis nedanför turistanläggningens röda huvudbyggnad, som förr i tiden var Töcksfors sockenstuga och gamla skola. Närmaste granne till Turistgården är en smal vik av sjön Töck och Dalslands kanal - perfekt för ett dopp från den lilla bryggan när du checkat in. På andra sidan vattnet ligger Töcksmarks vackra vitmålade timmerkyrka med skiffertak.

— Det jag är extra stolt över är att våra gäster kan välja mellan många olika sorters boenden, beroende på vilka pris- och kvalitetskrav man har. Du kan få allt från en egen liten röd stuga och vandrarhemsrum till bed & breakfast, hotellrum eller egen svit med bubbelpool i rummet och stor veranda, säger Jörgen Strömberg, som startade Turistgården för drygt 20 år sedan.

Stugor och vandrarhem

Turistgården har 56 rum inrymda i fem olika byggnader inklusive flera röda små stugor, alla med utsikt över trädgården eller kanalen. Alla rum har tv och wifi. Hotelldelen, med toalett och dusch och eget kök på rummen, har stora fönster och när du drar upp rullgardinen på morgonen möts du av grönskan utanför och morgonglittret i vattnet. Till vandrarhemsrummen med toalett och dusch i korridoren finns välutrustat självhushållningskök, men som gäst väljer du själv om du vill laga din egen mat eller äter frukostbuffé. En smart variant är att beställa och ta med ett matpaket från frukostbuffén till dagens utflykt - med eller utan cykel.

Ta hand om din cykel

För cykelgästerna finns möjligheter att tvätta av sin cykel och låsa in den över natten. För svettiga cykelkläder finns tvättmaskin och torkmöjligheter. Men Jörgen rekommenderar gärna sina gäster att inte hasta vidare direkt efter en natts sömn och ett uppfriskande morgondopp i kanalen. För i Töcksfors med omnejd finns mycket att upptäcka. En dagsutflyktsfavorit han tipsar om är att hyra en av Turistgårdens kanoter och paddla norrut genom den allra översta delen av Dalslands kanals vattenvägar till Östervallskog.

— Där smalnar vattnet av och ni paddlar tyst omgiven om djup trollskog och kan göra upp en lägereld innan kanottransporten kommer och hämtar er, berättar han.

Shopping på gränsen

Gäster som är mer sugna på shopping eller restaurangbesök går inte lottlösa heller, tack vare den stora gränshandeln mot Norge. Två stora shoppingcenter flankerar Töcksfors (det ena ligger på andra sidan kullen från Turistgården) och det finns cirka tio restauranger att välja mellan i det lilla samhället. Mest omtalad är Waterside, som ligger idylliskt intill Dalslands kanal och rekommenderats av restaurangguiden White Guide flera år i rad. Kanske en perfekt matuppladdning inför ett cykeläventyr – eller som avslutning efter en lång dag på cykelsadeln.

Text och foto: Katarina Myrberg

Kontakt

E-postadress

Kontakta Unionsleden

info@unionsleden.com

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen