Vandring

Täljeleden - vandringsled i Södertälje kommun

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 21.0 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Täljeleden är en vandringsled på ca 23 km med fina natur- och kulturupplevelser. Längs leden kan du uppleva sjöar, skogar, naturbildningar, fågelskåda och se kulturhistoriska lämningar efter människan genom tiderna. Den är märkt med gula markeringar och består främst av kuperade skogsstigar.

Täljeleden leder vandraren från Stövelberget vid Måsnaren i söder hela vägen upp till Enhörnalandet och via Bårsjöns naturreservat och Malmsjön tillbaka till tätorten vid Ronna. Utöver sjöarna upplever du bland annat stora sammanhängande skogsområden, mossar, hällmarker och fornlämningar. Ledsträckningen går genom både Nykvarns kommun och Södertälje kommun.

Mer om hur du kan nå leden, vad du kan uppleva längs den och hur terrängen ser ut kan du läsa i karta/broschyr som finns att hämta på turistbyrån eller i stadshusentrén i Södertälje. Titta gärna i den även på kommunens hemsida.

Observera: Täljeleden ändrar sträckning från och med hösten 2021 mellan sjön Måsnaren och motorvägspåfarten vid Almnäs. Här byggs ett storskaligt industriområde längs Almnäsvägen. Sträckningen är ändrad i fält så du kan tryggt följa de gula markeringarna som vanligt. Däremot är broschyren inte ändrad än. Nytt informationsmaterial för leden är på gång. En del av den nya sträckningen leder dig längs den trafikerade landsvägen Almnäsvägen. Här kommer så småningom en gång- och cykelbana byggas.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Varierande. Leden går över hällmarker och på skogsstigar, kalhyggen och grusvägar. Delar av leden kan periodvis vara blöt.

Hitta hit

Parkeringsmöjligheter finns vid Malmsjön, Grindstugan (Enhörna) och vid Vasaparkeringen. Bussen stannar i närheten till leden bland annat i Geneta, Ronna och vid Malmsjön.

Kontakt

E-postadress

Södertälje kommun

+46 8 523 010 00

miljokontoret@sodertalje.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen