Fågelskådning

Trosa våtmark

Fågelskådning

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Idag finns det mycket färre våtmarker i landskapet än för 100 år sedan. Små varierade våtmarker är en viktig livsmiljö för många fåglar. De behöver våtmarkerna både för att hitta föda och skydd. Därför är varje ny våtmark välkommen för fåglarna. Kommunen skapade Trosa våtmark år 2003 för att ta emot och ytterligare rena vattnet från Trosa reningsverk. På köpet fick man ett rikt fågelliv.

I Trosa våtmark finns flera olika slags miljöer som gynnar olika slags fåglar. Det finns strandängar som är viktiga för både simänder och vadare. Här bor rödbenor och tofsvipor, och man kan även se snatterand, kricka och skedand som letar efter föda. Strandängarna slås regelbundet med slåtterbalk för att de ska hållas öppna.

De täta ruggarna av kaveldun är en annan viktig miljö i våtmarken. De är bra gömställen och boplatser åt många olika fåglar. Här gömmer sig bland annat den skygga vattenrallen och rör-hönan. På försommaren hörs sävsångarens sång från ruggarna. I våtmarken finns även öppna vattenytor, där fåglar som sångsvan, knipa och svarthakedopping trivs.

Från fågeltornet har man bra utsikt och goda chanser att få syn på någon av alla dessa fåglar. Tornet är också tillgänglighetsanpassat.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Naturvärde Naturvärde

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Fakta

Trosa våtmark är ungefär 6 ha stort.

Parkering

Vid parkeringen vid Trosaporten eller längst vägen vid fågeltornet.

Hitta hit

Från väg 218, Ådavägen, är det skyltat mot fågeltorn. Det går också bra att parkera vid den stora parkeringen vid Trosaporten och promenera längst ån.

Kontakt

E-postadress

Trosa kommuns turistcenter

info@trosa.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen