Naturreservat

Löddeåns mynning (södra delen), Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Naturreservaten Löddeåns mynning (norra och södra) ligger på båda sidor om Löddeån, precis där ån möter havet i Lommabukten. Här möts salt- och sötvatten - i en mosaik av välbetade strandängar och täta vassområden. Variationen gör området till ett eldorado både för fåglar och fågelskådare. Du får samtidigt direktkontakt med historien. Lödde kar är resterna av en vikingatida hamn. Och strandvallen som löper längs kusten är en flera tusen år gammal Litorinavall. I Löddeåns mynning (södra) finns fågeltorn och promenadstråk med rastplatser. Dessa är du välkommen att besöka året runt. Men respektera att det finns områden med beträdnadsförbud under vår och försommar när det finns ägg och fågelungar ute i markerna.

Aktuellt - fler fåglar med ökad tillsyn

Utökad tillsyn har lett till att färre personer vistas i områden med beträdnadsförbud och att fler fåglar därmed lyckas med sina häckningar. I naturreservat som Löddeåns mynning råder beträdnadsförbud under vår och försommar för att områdets markhäckande fåglar inte ska bli bortskrämda från sina ägg och ungar. Trots detta har personer uppehållit sig här för att tex fiska, skåda fågel eller rasta hunden. Med utökad tillsyn och bötesstraff på uppemot 10 000 kronor har kännedomen om beträdnadsförbudet ökat och spridit sig, något som får positiva effekter på djurlivet.

Värdefullt fågelområde året om

I strandängar och vassområden vid Löddeåns mynning häckar många olika sorters fåglar. Några som har bon och ungar vår-sommar är årta, skedand, brun kärrhök, vattenrall, tofsvipa, rödbena och skäggmes. Norr om ån häckar vissa år även skärfläcka, större strandpipare och småtärna. På hösten rastar ett stort antal ljungpipare, gäss och änder i området, liksom många snäppor och spovar. Snösparvar och vinterhämplingar ses ofta vintertid.

Välbetade strandängar och tät bladvass

Variationen är stor i de betade strandängarna. Här finns både torra och fuktiga partier, och områden som påverkas av salt- och sötvatten. De skiftande betesmarkerna bidrar tillsammans med bladvassområdena till det rika fågellivet.

Hamn från vikingatiden

I havet utanför Löddeåns utlopp ligger Lödde kar. Det är sannolikt resterna efter en vikingatida hamnanläggning från ca år 950-1100. Sten- och timmerkonstruktion är 160 x 8 meter. Här har troligen stora, djupgående skepp lastat om till mindre båtar, för vidare transport uppför Löddeån. Omkring 30 meter av Lödde kar är synligt ovanför vattenytan.

Flera tusen år gammal strandvall

Längs med kustlinjen ligger en markerad strandvall, en Litorinavall. Den bildades för runt 7000 år sedan när havet längs vår kust hette Litorinahavet och havsytran stod flera meter högre än idag. Flera strandvallar längs våra kuster bildades vid denna tid.

Friluftsliv och tillgänglighet

Löddeån mynnar i Lommabukten strax norr om Bjärred. Norr om mynningen ligger naturreservatet Löddeåns mynning-norra Länk till annan webbplats.. Och söder om mynningen ligger Löddeåns mynning-södra. Båda reservaten är bra fågellokaler för fågelskådare, men det södra är mer lättillgängligt. Här i det södra reservatet finns både fågeltorn och plattform. De ligger ca 200 meter från parkeringen vid Löddesnäs. Fågeltornet ligger ute i de öppna, betade strandängarna. Plattformen ligger i vassområdet med beträdnadsförbud. Du kan alltid nå plattformen genom att gå på rampen som leder ut hit. Vid Löddesnäs parkering finns även en tillgänglighetsanpassad toalett. Ett lättgånget promenadstråk går längs kusten, från Löddesnäs och vidare ned till parkeringen i söder vid Bjärehovs brygga. Marken här betas inte utan hålls öppet genom slåtter. Utmed promenaden finns rastplatser med eldstäder. Tänk på att ta med egen grillkol eller ved och att ta med ditt skräp hem. Närmaste busshållplatsen är Bjärred Trollsjövägen som ligger ca 500 meter från promenadstråket.

Om du vill gå mellan de två naturreservaten rekommenderar vi att du följer Skåneleden (SL5 Öresund, etapp 10 och 11) som går strax utanför området. Följer du Skåneleden vidare norrut kommer du till ytterligare ett naturreservatet, Salvikens strandängar Länk till annan webbplats..

OBS: Under vår och sommar är det förbjudet att vara i områdena med vass. Då har fåglarna sina bon och ungar där. Men du är alltid välkommen att gå på rampen som leder ut till plattformen i detta område. Fågeltornet ligger däremot utanför beträdnadsförbudet. Områden med beträdnadsförbud är streckade i reservatsskylten Pdf, 429.4 kB, öppnas i nytt fönster..

I Lomma kommuns broschyr "Guide till naturen i Lomma" Pdf, 6.3 MB, öppnas i nytt fönster. finns mer information om tillgänglighet och anordningar för friluftsliv i kommunens reservat och naturområden.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Bildat: 1970

Storlek: 155 hektar

Kommun: Lomma

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000

Hitta hit

Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).

Föreskrifter

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha hund okopplad 1 mars - 30 september
  • elda utanför anvisade platser
  • rida
  • vistas i områden som är streckade på reservatsskylten mellan 15 april - 15 juli

Reservatsskylt med beträdnadsförbud, Löddeåns mynning Pdf, 429.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Fullständiga föreskrifter för besökare

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

  • att gräva eller på annat sätt skada fast naturföremål eller ytbildning
  • att bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller att gräva upp växter
  • att avsiktligt störa djurlivet
  • att göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser
  • att medföra ej kopplad hund eller annat lösgående husdjur under tiden den 1 mars – 30 september
  • att rida inom området utöver vad som framgår av skötselplan
  • att varaktigt upplägga båt eller annan farkost
  • att framföra motordrivet fordon
  • att på ett störande sätt använda radioapparat, grammofon, bandspelare etc
  • att anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning
  • att under tiden den 15 april - 15 juli årligen beträda de på karta med horisontell streckning markerade vass och fuktstråken med undantag för den spång och plattform som anlagts från parkeringen.

Reservatsskylt med beträdnadsförbud, Löddeåns mynning Pdf, 429.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Kartbilaga från skötselplan med beträdnadsförbud, Löddeåns mynning Pdf, 370.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Adress

Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.

E-postadress

skane@lansstyrelsen.se

Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen