
Hitta svampen!
Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men…
Naturreservat
Uppe på Romeleåsen, mellan Genarp och Veberöd, hittar du Dörröds fälad. I de kuperade gamla fäladsmarkerna växer det gott om ek och hassel. Här trivs även arter som ljung, brakved och backsippor. Fram till 2010 levde den sällsynta och klätterskicklige hasselmusen här. Får vi se den igen? Låt Skåneleden ta dig genom området.
På Romelåsens sluttning ligger Dörröds fälad. Området var fram till medeltiden skogsbeklätt. Platsen blev sedan betesmark och utvecklades till en enefälad. Sedan början av 1900-talet har ett minskat betestryck gjort att reservatet består av både en ljus skog med ekar och hassel och en enefälad.
En ovanlig och spännande art som länge funnits i reservatet är den lilla hasselmusen. Musen som är cirka sju centimeter lång är en skicklig klättrare som äter nötter högt uppe i hasselbuskarna. Den har dock inte synts till sedan 2010 och det är därför osäkert om den finns kvar. Även den skygga nötkråkan tar för sig av fäladens många nötter. Dovhjort syns också regelbundet i området.
Vegetationen i området är blandad. På de torra höjderna har fler hedartade växter börjat trivas. Bland dem finns arter som ljung, brakved och backsippor. I takt med att moränen blir djupare och fuktigare i sluttningarna uppstår en helt annan vegetation med buskstjärblomma och skogsviol.
Skåneleden passerar igenom Dörrödsfälad. I öster finns parkering och rastplats. Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Bildat: 1993
Storlek: 53 hektar
Kommun: Lund
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Om du behöver ta bilen till Dörröds fälad finns två närliggande parkeringar. En i norr, med några minuters promenad till reservatet och en i öster alldeles intill reservatgränsen. Från den norra parkeringen följer du skylten mot Kullatorpet. Väl framme vid torpet svänger du söderut för att nå Dörröds fälad.
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.