Asbjär, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Skåne län
- 6806.62 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
”En skogklädd liten topp som sticker opp” - ja Asbjär är en högrest liten oas i det böljande backlandskapet vid Börringesjön i sydvästra Skåne. Reservatet saknar anordningar för friluftslivet.
Höjd som burits dit av inlandsisen
Asbjär är en skogklädd höjd som sticker upp i ett öppet och småkulligt odlingslandskap sydväst om Börringesjön, mellan Anderslöv och Svedala. På Asbjär finns en bokskog med flera grova gamla träd. Kullen bildades när inlandsisen smälte undan. All sten och grus som låg infrusen i isen hamnade i en hög när isen smälte och rann bort som vatten. De långsträckta försänkningar som syns i området kan vara så kallade erosionsrännor. Rännor som skapats när stora mängder smältvattnet från isen rann bort.
Höjd i historiskt beteslandskap
Redan på 1680-talets kartor framträder kullen tydligt. På den tiden bestod det omgivande landskapet främst av betesmarker med vidkroniga gamla träd. På 1800-talets kartor är kullen klädd med lövskog och kallas Asbjär backe. Några gamla träd från denna betesmarksepok finns kvar än idag. De känns igen på sina vida kronor och grova grenar och stammar.
Höjd med gamla naturvårdsträd
Grova gamla bokar med lågt sittande grenar och håligheter syns på flera ställen. Dessa grova träd gynnar allt ifrån vedlevande insekter och mossor till fåglar och fladdermöss. På marken växer en lundflora med arter som desmeknopp, myskmadra, hässlebrodd, vitsippa, ramslök, hålnunneört, buskstjärnblomma, storrams och skogsbingel.
Kring Börringesjön finns förhållandevis mycket ädellövskog och Asbjär blir en viktig länk i den gröna infrastrukturen i landskapet.
Friluftsliv
Asbjär ligger vid Ugglarp, mitt emellan Svedala och Anderslöv. Det är ett ganska litet och kuperat reservat som främst nyttjas av de närboende. Markerade stigar saknas och reservatet ligger längs en mindre markväg utan tillgång till parkering och vändplats. Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Finansieras av Europeiska unionen
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Bildat: 2023
Storlek: 9 hektar
Kommun: Trelleborg
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- skada naturföremål och kulturlämningar
- skada levande eller döda träd och buskar
- fånga småkryp
- samla mossor, lavar och vedlevande svampar
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, naturföremål eller kulturlämningar,
- föra bort död ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,
- uppföra någon form av anläggning eller ställa upp för naturreservatet främmande föremål,
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:
4. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod som inte förstör djurets livsmiljö, med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av svårbestämda arter av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna,
5. samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar, med undantag av enstaka beläggsexemplar, under förutsättning att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna.
Kontakt
Adress
Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.
E-postadress
Organisationens logotyp
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.