Bilder

 • Gammelgården
  Gammelgården
 • Sjöboholms sätesgård
  Sjöboholms sätesgård
 • Smedjeån rinner genom Hishult
  Smedjeån rinner genom Hishult
 • Bro över till uden i oxhultasjön
  Bro över till uden i oxhultasjön

Kultur- och vandringsrunda i Hishult

Hishult erbjuder fin natur, vackra vandringsstråk och massor av historia och kultur.

Resan börjar vid Sjöboholms Sätesgård vid oxhultasjön, strax innan Hishults samhälle. På en udde i Oxhultasjön ligger resterna av sätesgården Sjöboholm som har rötter i medeltiden. På 1400-talet och större delen av 1500-talet var den huvudgård för Itzholte län, dåtidens danska Bergslagen med rika tillgångar på myr- och sjömalm. På väg till ett möte med Gustav II Adolf lär Christian IV ha övernattat på Sjöboholm. Den skånska adelsdamen Gertrud Grip köpte gården 1647 och firade här två år senare sitt bröllop med Göran Galle. Omkring 1840 övergavs gården, och nu finns bara ruinerna kvar på två holmar med varsin vallgrav mot landsidan. Platsen vårdas väl, och här är det lätt att hitta lämpliga ställen att breda ut fikafilten.

Efter stoppet på Sjöboholm tar du dig vidare via fot eller med bil in till Hishult. Mitt i samhället vid byns skola finner du Gammelgården**.** Här ifrån finns det även tre markerade vandringsslingor som tar dig genom vackra landskap, skog och över broar.

Gammelgården i Hishult är en fyrlängad 1700-talsgård med ryggåsstuga i sydgötisk stil. Stugan uppfördes ca 1730 i Östra Karups socken, närmare bestämt i Eskilstorps by vid foten av Hallandsås nordsida. Omkring år 1900 lyftes ryggåsstugans tak till samma nivå som härbrenas åsar, efter att Nordiska museet hade låtit göra ritningar av originalstugan. Veinge Hembygdsförening köpte stugan 1948 och året efter monterades den ner och var magasinerad i Veinge till 1958 då Gösta Hansson, Hishult, köpte den. 1958-61 återuppförde Gösta stugan efter kopior av Nordiska museets ritningar. Göstas insats är smått fenomenal eftersom han gjorde praktiskt taget allt arbete själv, med en arm! 1979, året efter Göstas bortgång, skänkte hans hustru Brita Hansson stugan till Södra Hallands Hembygdsförening. De tre uthuslängorna kommer från Brånalt, Knäreds socken. Lantbruksnämnden hade förvärvat gården och skänkte byggnaderna mot att de blev nedmonterade och bortforslade. I en av längorna finns en droska som skänktes till gården 1964. Från början ägdes droskan av kyrkoherde Lundberg, Veinge. Efter dennes bortgång ropades vagnen in på auktion 1901 av Per Jönsson, Sofielund, Vallberga, och därifrån kom den till Hishult. 1992 genomgick den en renovering vid Varbergs museum. För att få även inredningen i gott skick har droskan blivit omklädd.

Efter ditt besök på gammelgården och kanske vidare på någon av de tre olika vandringslederna, kan du ta dig vidare till Konsthallen i Hishult eller ”Lilla louisiana” som många kallar museet för eftersom det liknar Louisiana Museum of Modern Art i Köpenhamn. Avsluta dagen med ett stopp på byns restaurang som serverar dagenslunch eller det mysiga och populära rawfood cafét (säsongsöppet).

Kategorier

 • Redaktörens val Redaktörens val
 • Promenad Promenad
 • Kulturmiljö Kulturmiljö
 • Utegym Utegym
 • Vandring Vandring
 • Nära parkering Nära parkering

Kontakt

Adress

0430-15000

E-postadress

Medborgarservice

medborgarservice@laholm.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen