Bilder

  • Spishall Hjörnered
    Spishall Hjörnered

Fem naturreservat att upptäcka till fots

Vandra i våra naturreservat.

Visste du att i Laholms kommun finns det över 40 olika naturreservat? I många av dem går det även att ta sig fram på markerade slingor. Här kommer tips på fem olika naturreservat och slingor att upptäcka i Laholms kommun.

1.Mästocka ljunghed Ljuvliga Mästocka ljunghed bjuder inte bara på härlig ljung som blommar under sensommaren. Här kan du vandra ”utsiktsrundan” som bjuder på vackra vyer över heden och Björsjö. Här kan du välja att gå två rundor, en på 700 meter och en på 2,3 km. Vågar du avsluta din vandring med ett dopp i Björsjö?

Mässtocka ljunghed, Mässtocka.
Mässtocka ljunghed, Mässtocka.

2. Osbecks bokskogar
Uppe på Hallandsås nordsluttning finner du bland annat Osbecks bokskogar och Brante källa med många härliga stigar och utsiktsplatser. Här finns även många fina grillplatser att slå sig ner vid. Vid huvudparkeringen finns även toaletter. Några av stigarna är anpassade så du kan komma fram med barnvagn och rullstol. Osbecks bokskogar är alltså ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Brante källa, Osbecks bokskogar.
Brante källa, Osbecks bokskogar.

3. Karsefors naturreservat
Längs med Lagans gamla åfåra hittar du en vandringsled som tar dig både över kullar och dalar. Har du tur under din färd kanske dammluckorna på det gamla vattenkraftverket öppnar sig och du får bevittna ett kraftfullt skådespel. Vid Karsefors kraftverk finns det möjlighet att sätta sig ner vid olika sittplatser och äta medhav matsäck och lyssna på vattnets sus och fåglarnas kvitter. En sann oas i naturen!

Karsefors kraftverk, Ysby.
Karsefors kraftverk, Ysby.

4. Prästaskogen
Prästaskogen i Knäred är sedan 2022 ett naturreservat och här finns det gott om olika vandringsleder att gå på. Gå över hängbron och följ sedan Krokåns brus längs din vandring. Utmed slingorna finns det sittplatser och grillplatser att slå sig ner vid. Här finns även stigar som är anpassade för barnvagnar och rullstolar. Glöm inte att besöka den vackra gamla kvarnen som finns i området; slå dig ner vid en av bänkarna och njuta av bruset från Krokån.

Kvarnen i Knäred, Prästaskogen.
Kvarnen i Knäred, Prästaskogen.

5. Hökafältet
Det kustnära Hökafältet ligger bara några hundra meter från en av Sveriges längsta sandstränder och vackra Laholmsbukten. Hökafältets naturreservat är präglat av både tät tallskog och öppna sanddynor och har fina markerade slingor. En av slingorna har belysning och är anpassad för både rullstol och barnvagn. Här finns också Vilses stig för de minsta och en mysig grillkåta i anslutning till parkeringen. Vi parkeringen finns även toaletter och ett utegym. Hökafältet är en mycket uppskattad plats av både besökare och invånare.

Hökafältet, Mellbystrand.
Hökafältet, Mellbystrand.

Kategorier

  • Naturreservat Naturreservat
  • Vandring Vandring

Kontakt

Adress

0430-15000

E-postadress

Medborgarservice

medborgarservice@laholm.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen