Paddling

Kanotled Helge å

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 90.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Att paddla kanotleden Helge å lämpar sig för alla som vill uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt. Detta är en vattenväg för paddling genom både sjö och å.

Lämpliga startplatser är Välje badplats i Virestadsjön, Ryssby i norra delarna av systemet eller Sjöstugans Camping i Älmhult. Det går att paddla både medströms och motströms men det vanligaste målet på denna kanotled är Gustavsfors eftersom ån därefter blir stenig och ström. Kanotleden med dess service är öppen 1 maj - 30 september. Det finns elva kanotrastplatser utmed leden som tillhandahåller utedass, ved och sopkärl för kanotister som vill övernatta under sin paddling. Vi hänvisar endast till dessa som lämpliga för övernatt­ning och det hela fungerar med hjälp av kanotcheckar som köps i Älmhults turistinformation samt hos kanotuthyrarna. En kanotcheck kostar 100 kr och gäller för en kanot en natt (alltså två vuxna). Såganäs naturcamping har mer service än andra rastplatser och kostar 200 kr/kanot och natt.

Till kanotister som köper kanotcheckar erbjuds också ett kanotledsfiskekort till ett bra pris. Fisket med detta gäller under kanotfärden från Virestad till Gustavsfors. Dessa säljs också av turistinformationerna samt kanotuthyrarna.

Ta dig ut – i tre snabba steg! 1 - Bestäm vilken sträcka du vill paddla. 2 - Hyr kanot och köp kanotcheckar för planerat antal övernattningar. Glöm inte kanotledsfiskekortet om du vill fiska din egen middag. 3 - Packa mat och tält och njut av naturupplevelsen. Tälta på angivna kanotrastplatser och lämna naturen så som du själv fann den.

Respektera naturen genom att följa Allemansrätten - läs mer om Allemansrätten i länk nedan! Kanotister bör också vara medvetna om att hård vind plötsligt kan blåsa upp på sjön Möckeln och att detta bör tas med i planeringen av varje rutt. Det går att låna flytvästar gratis hos Älmhults turistinformation i servicecenter, kommunhuset.

Kanotuthyrare för att paddla Kanotled Helge å:

Agunnaryds Lanthandel Telefon 0372-690 39, 070-376 39 81, E-post: lanthandeln@agunnaryd.se

Sjöfors kanoter Telefon 0708-11 60 95, E-post: sjoforskanot@gmail.com

Sjöstugans Camping Telefon 0476-716 00, 070-672 82 12, E-post: info@sjostugan.com Hemsida: www.sjostugan.com, www.helgea.nu

Agundaborg Camp & Paddle Telefon 0767- 14 82 71, E-post camp@agundaborg.com Hemsida www.agundaborg.com

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Hitta hit

Beroende på önskad nivå för ditt äventyr kan du starta och sluta paddla på flera olika platser. Kanotuthyrarna och turistinformationerna diskuterar gärna lämplig sträcka utifrån dina erfarenheter och önskemål.

Kontakt

E-postadress

Älmhults turistinformation

turist@almhult.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen