Naturvärde

Helgasjön

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Helgasjön är en av Växjöbornas favoritsjöar. Den ligger i norra delen av Växjö, inte alls långt från centrum och bjuder på natursköna och stämningsfullt lugna stunder i flera värdefulla naturreservat. Bada, paddla, åk båt, skåda fåglar, fiska eller bara njut av en vacker vy när solen går ner över de kringliggande småländska skogarna. För att bevara sjöns värdefulla fågelliv så rekommenderas att läsa mer under fakta och nedladdade dokument. Att värna djur och natur ingår i friluftslivet, både på land och i sjö.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Paddling Paddling
  • Fiske Fiske
  • Naturvärde Naturvärde
  • Skridskor Skridskor

Fakta

Fågelliv vid Helgasjön

Människor, båtar, fåglar och fiskar. Allt samsas i Helgasjön. Sjöns miljöer är rika på liv. För att skönhet och värden ska bestå, krävs omdöme och respekt av alla besökare. På så sätt får vi även i framtiden njuta av storlommens säregna vildmarksrop och fiskgjusar som glider fram i skyn. En naturskatt av globalt intresse där drygt 100 fågelarter finns regelbundet vid Helgasjön. De svenska bestånden av storlom och fiskgjuse är av stor internationell betydelse. Ropande lom och svävande gjuse står dessutom för mycket av upplevelsen av Helgasjön.

Att storlom, fiskgjuse, måsar, trutar och andra fåglar ges möjligheter att häcka i lugn och ro är avgörande för att Helgasjön även i fortsättningen ska ha ett rikt liv. Fiskgjusebon används år efter år. Vissa år står de tomma, för att kommande år vara besatta. Även om du inte kan se några fåglar vid boet, behöver det inte stå tomt. Ungarna trycker ofta så hårt i boet, att de är omöjliga att upptäcka från sjösidan eller land. Måsar, trutar och tärnor visar tydligt och högljutt om du kommit för nära bo eller ungar. Om de flyger närgånget mot dig, betyder det att du bör dra dig undan så fort som möjligt. Läs gärna mer om hur vi tillsammans värnar fågellivet i bifogad folder samt i senaste Helgasjöinventeringen.

Hitta hit

Helgasjön är belägen norr om Växjö stad.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon 0470-410 00

E-postadress

Kontaktcenter

info@vaxjo.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen