Upptäck Ljungbys historia - besök "missa-inte" och "det hade jag ingen aning om"-platser
Under vintern 2023 visades serien ”Historien om Sverige” på SVT. I serien kunde man följa…
Kulturmiljö
Hamneda medeltida kyrka, som nu är ruin ersattes i slutet av 1800-talet av en ny kyrka, som ligger bara ett kort stycke härifrån på andra sidan Lagan.
Ett stycke från ruinen ligger en så kallad brudsten. Enligt en mycket gammal tradition var det noga reglerat hur ett bröllop skulle gå till. Kring frieriet, trolovningen, lysningen tre söndagar i rad i kyrkan, utsmyckningen av bröllopsgården, brudparets klädsel och så vidare. En annan viktig tradition var att när brudparet kom ut från kyrka skulle de stuga upp på brudstenen och låta sig beskådas av menigheten. Exakt hur detta gick till varierade mellan de olika socknarna. Här i Hamneda kunde brudparet rida upp på brunstenen. Sista gången brudstenen i Hamneda användes var på 1860-talet. Brudstenen är en lagskyddad fornlämning
,Den medeltida kyrkan var en ståtlig östtornskyrka, där tornet var placerat mellan långhuset och det smalare och rakt avslutade koret. I en del fall han man kunnat koppla samman denna typ av kyrkor med den tidiga kungamakten. Hamneda var tingsställe i Sunnerbo och det tycks också under medeltiden ha funnits en kastal, alltså en fristående tonliknande byggnad i direkt anslutning till kyrkan. Det fanns ingångar både i norr, söder och i väster. På 1700-talet fick kyrkan både ny sakristia och ett vapenhus. Kyrkan bör ha uppförts senast omkring 1200. Man har dels funnit mynt varav det äldsta är från 1240-talet. Och dopfunten som nu finns i den nya kyrkan dateras också till tidigt 1200-tal.Anledningen till att man rev kyrkan och byggde en ny sägs vara att man genom ogenomtänkt planering av kyrkogården underminerat kyrkan och orsakat stora sprickor i fasaden. Av den gamla kyrkan återstår idag stora delar av långhusets norra och södra väggar. Och i koret står det gamla murade altaret kvar.
Källa: Svenska kyrkan
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.